Logga in

Vad säger jag när kunden tejpar skyddsledare – och käftar emot?

Publicerad
14 okt 2020, 08:21

­Fråga: Fråga: Jag var i en sommarstuga för ett tag sedan och fick se att någon tejpat gröngul FK med svart eltejp i ena änden och använt som fas. När jag påtalade detta för kunden, möttes jag av irritation. Han förstod inte varför färgen spelade någon roll när funktionen blev densamma. Dessutom hade han ju faktiskt märkt ledaren med svart tejp. Att det inte är ok att använda gröngul som fas det vet jag, men var i reglerna står det? 

Svar: Du har helt rätt, och du hittar svaret på din fråga
i SS 4364000 Elinstallationsreglerna. Skyddsledare är den enda ledaren som ska ha färgmärkningen grönt och gult (514.3.1.Z2). Enledarkablar och isolerade ledare som ska användas som fasledare ska identifieras med färgmärkningen brun, svart eller grå efter hela dess längd (514.3.Z3).

Läs också: Får jag använda blå ledare som tändtråd?