Logga in

Solcellspionjären: ”Jag har gjort alla nybörjarmisstagen”

Publicerad
19 okt 2020, 08:15

Lars Hedström har jobbat med solceller sedan 2002(!) och är grundare och vice vd på Solkompaniet. Vi ställde fem frågor till honom.

Vad är dina bästa råd till en liten elfirma som vill satsa på solceller?

— Ha respekt. Det här är ett nytt kompetensområde, och det tar ett tag att bli duktig. Tröskeln för att sätta igång är visserligen låg — alla kan ju beställa hem paneler och sätta upp lite aluminiumprofiler på ett tak. Men det är mycket att tänka på: design, konfiguration, regelverk, installationskrav, snö- och vindlaster, taksäkerhet, tätskikt på tak och komponentval. Därför är det jättebra att teama upp och samarbeta. Om ni är en liten firma är mitt tips att bli underentreprenör åt en duktig solcellsgrossist eller solcellsinstallatör.

 

Den här firman har gjort precis som Lars Hedström föreslår: Lilla elfirman blir större på solceller med takpartner i teamet

 

Hur ska man tänka kring ­produktvalet?

— Anläggningen ska hålla i 25 år, utomhus. Välj certifierade produkter med bra garantier och spårbarhet från ax till limpa. Det finns en uppsjö av leverantörer, och alla har inte tänkt att bli långvariga. Jag får ofta erbjudanden som ”köp billigt från vårt lager i Tyskland”, men det är inte att rekommendera.

Vilka utmaningar finns i installationsfasen?

— Solpaneler är ganska sköra och kan skadas av tryck och smällar. Man ser kanske inte sprickorna, men de gör att panelerna inte håller i 25 år. Du får inte luta vassa armbågar eller huvudet mot dem och absolut inte gå på dem. 

–– Lyft alltid panelen i ramen och bär den med glassidan mot dig. Och frakta panelerna stående i stället för liggande så att de inte skadas på en skakande lastbil. 

En annan utmaning kan vara likströmmen. Många ­elfirmor har inte jobbat med det tidigare. 

Vilka misstag gjorde du själv som nybörjare?

— Jag har nog gjort de flesta nybörjarmisstagen. Jag har installerat dåliga montagesystem som har skadat tätskikt på tak, valt moduler som inte har hållit måttet och installerat dåliga växelriktare som har gått sönder till exempel.

Har det varit några incidenter?

— Ja, en medarbetare trillade ner från ett tak, men räddades av sitt personliga fallskydd. Det visar hur otroligt viktig taksäkerheten är. Vi hade också ett tillbud när en person fick strömgenomgång på DC-sidan. Han klarade sig utan skador, men man ska ha stor respekt för 1 000 VDC.