Logga in

Lilla elfirman blir större på solceller med takpartner i teamet

Publicerad
19 okt 2020, 08:14

Hur slår man sig in på solcellsmarknaden som liten elfirma? Tvåmannaföretaget Elteknik i Tjust tog hjälp av en större partner.

– Jag vill växa inom solceller och insåg att ensam inte är stark, säger Zebastian Karlsson som driver lilla Elteknik i Tjust AB i Västervik. 

Han var bara 20 år gammal när han grundade företaget 2011. För drygt tre år sedan bestämde han sig för att satsa på den snabbväxande solcellsmarknaden, som ett komplement till den service och nyinstallation som firman också erbjuder.

Solcellspionjären Lars Hedström har bästa tipsen till dig som är sugen på att hoppa på solcellståget

 

Elteknik i Tjust gör även alla sorters eljobb i Tjust skärgård — då är det praktiskt med ett sjönära kontor.Snart började förfrågningarna att ramla in från villaägare i trakten, och Zebastian Karlsson skrev en mängd offerter. Sju kunder nappade och fick sin solcellsanläggning installerad av firman. Men Zebastian fick också nobben på många offerter. 

– Vissa kunder vill bli solelsproducenter men har ingen kunskap om vad de sätter på taket. Får de två offerter så väljer de den billigaste. De förstår inte skillnaden i kvalitet och elproduktion. Men anläggningen ska sitta på taket i 25–30 år, och man får vad man betalar för, säger han.

”Jag åker inte till Biltema och köper uttag utan väljer mina leverantörer med omsorg.”

Själv är han inte intresserad av att jobba med prispress. När han valde solcellsfabrikat resonerade han på samma sätt som när han väljer material till andra elinstallationer.

– Jag åker inte till Biltema och köper uttag utan väljer mina leverantörer med omsorg. Nu valde jag en svensk premiumsolpanel för vi vill jobba med kvalitet, och det blev inte den billigaste solpanelen på marknaden, berättar Zebastian. 

En annan utmaning var när solcellssugna villaägare frågade efter referensobjekt. Att vara en tvåmannafirma som hade gjort sju installationer lät kanske inte så imponerande. 

– Jag förstod att vi behövde samarbeta med en tyngre partner som kan hjälpa oss att få ut kvalitetsmaterial, säger Zebastian.

Så han ringde sin solcellsleverantör Windon och fick tipset att kontakta Svensk Takenergi, en solcellsinstallatör som erbjuder ett slags franchisekoncept. Elfirmor på olika orter kan få hjälp med marknadsföring, inköp, support, utbildningar, offertmallar och annat. Det nappade Tjustföretaget på.

I april i år startade samarbetet. Zebastian Karlsson och hans medarbetare Daniel Peterson bokade kurser i att jobba på tak och att bygga ställningar. De besökte även producenten Windon för att lära sig mer om hur solcellerna fungerar. Allt för att kunna förklara för kunderna vad som är skillnaden jämfört med billigare produkter.

Zebastian Karlsson och Daniel Peterson. Foto: Charlotta von Schultz

Det som skiljer de här panelerna från andra är exempelvis att panelens etsade glas är självrengörande och bryter solljuset så att elproduktionen ökar. Alla kopplingar i kopplingsboxen är svetsade eller lödda för att minska risken för erosion. Och montageskenorna har färdiga kabelgator där dc-kablarna fästs med aluminiumclips. Därmed hänger inga kablar och dinglar under panelerna, vilket är ett vanligt misstag när mindre noggranna montörer har gjort jobbet.

Elinstallatören hängde med när Zebastian och Daniel monterade den första anläggningen sedan samarbetet inleddes. Det anrika kanotvarvet VKV fick 46 paneler installerade, och duon kopplade snabbt in den ena panelen efter den andra. Montageskenorna hade en lokal snickare redan fäst på taket.

– Jag tycker att arbetet ska vara renodlat. Snickaren gör sitt, elektrikern gör sitt. Vi ser så mycket fel när vi är ute på jobb och vill inte riskera att skruva sönder takpappen, säger Zebastian Karlsson.

Huvudkontoret.En del elfirmor åtar sig att enbart koppla in växelriktaren på ac-sidan, efter att någon annan mer eller mindre seriös aktör har smällt upp solceller på taket. Men Elteknik i Tjust har alltid gjort allt elinstallationsarbete själva, helt enligt regelverket.

Premiärinstallationen på VKV gjordes i juni, och sedan dess har Zebastian anställt två nya medarbetare. Nu hoppas Zebastian att solcellsverksamheten ska ta rejäl fart på allvar tack vare samarbetet. 

– En massa diskussioner är i gång och vi har offerter ute. Så nu är vi i väntans tider, säger han.

Har du något tips till andra mindre elfirmor som funderar på att börja med solceller?

 – Våga testa.

FAKTA

Elinstallationsföretag krävs

  • En solcellsanläggning klassas som en starkströmsanläggning.  All montering och elinstallation ska göras av ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen elproduktionsanläggning. 
  • Takläggare, som inte ingår i ett elinstallationsföretags egenkontroll­program, får montera stativ ”utan elsäkerhetstekniska egenskaper”. De får även göra håltagningar i taket, montera kabelstegar, gångstråk och fästanordningar för fallskydd. Men de får varken montera solpaneler på stativen eller koppla snabbkontakter.