Logga in

Chefen kräver att vi arbetar med spänning – måste vi det?

Publicerad
7 okt 2020, 05:30

Fråga: Elfirman där jag jobbar ska göra ett arbete på en industri, och kunden vill att vi ska göra det med spänningen på eftersom de inte vill ha driftstopp. Vår chef har sagt ja, men vi elektriker känner oss tveksamma. Vi har inte arbetat med spänning tidigare. Måste vi göra arbetet? Blir det arbetsvägran annars?

SVAR: Enligt arbetsmiljölagens 3 kap 3 § har arbets­givaren ansvar för att ni som arbetstagare har den utbildning som behövs för att ni ska undgå risker i ert arbete. Eftersom du skriver att ni inte arbetat med spänning tidigare så antar jag att ni inte har den utbildning som krävs?

Missa inte vårt Fråga Cecilia-quiz: Ska pansarrören skyddsjordas?

Arbetsmetoden arbete med spänning kräver nämligen en speciell utbildning (SS-EN 50110-1 avsnitt 6.3.2) och är inget som man kan förutsätta att elektriker kan bara för att de är elektriker. Om er chef kräver att ni ska utföra arbete med ­spänning så ska ni ha gått utbildning i arbetsmetoden först. I annat fall utsätter er chef er för en risk och bryter mot arbetsmiljöl­agen.

Om ni har gått utbildning och ändå känner en osäkerhet så är rådet att ni tar en diskussion mer er chef om varför ni känner som ni gör. Ni ska absolut inte tillämpa arbetsmetoden arbete med spänning om ni känner er osäkra!