Logga in

Elsäkerhetsverket hotar med försäljningsförbud av optimerare

Publicerad
27 aug 2020, 08:28
| Uppdaterad
8 apr 2021

Elsäkerhetsverket vill rensa bort optimerare som sprider ­störningar. ”Det ska vara lätt för elinstallatören att göra rätt.”

– Vi vill få bort alla solcellsprodukter som sprider störningar från marknaden. Det ska vara lätt för elinstallatören att göra rätt, och om man väljer CE-märkta prylar och följer tillverkarens anvisningar så ska anläggningen bli schysst, säger Martin Gustafsson, som är inspektör inom marknadskontroll på Elsäkerhetsverket.

Mer i ämnet: Radioamatörens solceller stör – trots alla åtgärder

Solaredge om störande solcellerna: ”Systemet kanske inte är källan”

Myndigheten startade ifjol en granskning efter att ha fått flera anmälningar om störande solceller. Förutom radioamatörer som Anders Ljunggren finns mobiloperatören Telia bland de drabbade. Elsäkerhetsverket har dels gjort tillsynsbesök av störande anläggningar, dels gjort en marknadsgranskning av optimerare och växelriktare från elva olika tillverkare.

”De utnyttjar en lucka i standarden och gömmer sig i stället bakom en generell EMC-standard.”

Rapporten är inte färdig ännu. Men en av slutsatserna är att ett antal tillverkare av störande produkter har valt att inte använda den standard som är framtagen för solcellsprodukter, men som ännu inte är harmoniserad av EU-kommissionen.

Fler fall av störningar: Per-Ove tvingades ta ner solcellerna

– De utnyttjar en lucka i standarden och gömmer sig i stället bakom en generell EMC-standard, som inte ställer några krav på dc-sidan. Det gör vårt bevisläge svårt. Men om störningsproblemen inte blir lösta kan produkterna få försäljningsförbud, säger Martin Gustafsson.

FAKTA

Så kan ­störningar spridas

  • Både optimerare och växelriktare innehåller switchad kraftelektronik som kan ge upphov till spänningstörningar.
  • I en solcellsanläggning kan spänningsstörningarna spridas på de långa ­dc-kablarna, som i sin tur kan fungera som oavsiktliga sändarantenner.
  • Oönskade ­radiosignaler kan skickas ut på ­frekvensband som ­används av mobil­operatörer och försvaret såväl som ­radioamatörer och rundradion. Detta skriver vi mycket mer om i Elinstallatören nr 4/2020.