Logga in

Installerade solceller på taket – fick ösregn i köket

Publicerad
2 jun 2020, 09:15

När solcellerna var på plats drabbades Annies villa av vattenläckage. Men firman som utfört installationen anser sig inte ha gjort något fel.

SVT:s konsumentprogram Plus har startat en granskning av solel och efterlyser personer som har fått problem med sina solcellanaläggningar. Först ut i granskningen är Annie Mägi Gillstedt som tillsammans med sin man valde att installera 46 solpaneler på sitt villatak i Värmdö förra sommaren. När solcellsanläggningen var på plats slog vädret om och det började regna – både utomhus och inomhus.

– Det ösregnade i köket och vi fick ställa ut hinkar och kastruller. Det var riktigt kaos, säger Annie Mägi Gillstedt till SVT Plus.

Inte alla solcellsanläggningar som sprider störningar: Därför stör solcellerna

Telia: ”Ingen tvekan att solcellerna sprider störningar”

Läckaget visade sig bero på att solpanlernas fästen hade monterats felaktigt, enligt en takspecialist och ett besiktningsföretag som paret anlitade. Det blev glapp där vattnet kunde rinna in. Vattenskadorna gjorde att kakel, spisfläkt och köksskåp behövde bytas ut, en kostnad som företaget som gjort installationen inte vill ge någon kompensation för. Annie vill även att företaget ska se över samtliga fästen på taket.

– Men de säger att de inte har gjort något fel, säger hon i Plusinslaget.

Solcellsmarknaden växer snabbt, men alla installationer blir inte korrekt utförda. Förutom läckage finns risk för elfel, något som Elinstallatören har uppmärksammat i flera artiklar. Ett exempel är ett intervjun med Jimmy Wilhelmsson, vd på elfirman Elektrikern, som 2019 rev 14 dåliga installationer och byggde om dem. Vissa av felen bedömde han som direkt livsfarliga. I värsta fall kunde plåttak, hängränna och stuprör ha blivit strömförande.

När vi hängde med Länsförsäkringars skadeförebyggare Ola Carlsson på inspektion i fjol dömde han ut fyra av fem solcellsanläggningar som riktigt dåliga. Felen kan i värsta fall orsaka bränder, ljusbågar eller strömförande delar. Här är åtta exempel på felaktiga solcellsinstallationer som försäkringsbolaget hittar vid sina inspektioner:

1. Kablar som kläms mellan takpannor.
2. Kablar som viks runt vass plåt.
3. Kablar som dras över taknocken.
4. Kablar som hänger lösa.
5. Felaktig takgenomföring.
6. Oskyddade kablar som råttor kan kalasa på.
7. Växelriktare som placeras i dammiga lador.
8. Tak med för dålig bärighet.