Logga in

”Inte f*n är det elrätt att koppla RDOE med tomteluvor och ’kapsla’ med plastpåse…”

Publicerad
18 maj 2020, 07:58

Visst, skarvningen suger – men varför har den väderbeständiga RDOE:n tagit så mycket stryk? Hagberg förklarar.

– Den här kabeln har tackat för kaffet och gjort sitt, säger Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg när han ser en bild i Facebookgruppen Elfel, som signaturen Totte S Kalmar har lagt ut.

Gummikabeln, som Totte har hittat ute på jobb, är känd under namnet RDOE*. Den är påtagligt utsliten, har torkat och spruckit sönder över hela sin längd. Såväl mantel som ledarisolering har torkat.

Fler analyser: Det var det här med färgvalet…

Ur arkivet: När kabeln skalar sig själv

– Om man skulle böja och röra på kabeln tror jag att gummit smular sönder ännu mer och ledarna blir blottade. Bara av den anledningen ska kabeln kasseras omgående. Annars kan någon person tro att kabeln går att använda och riskerar strömgenomgång och kortslutning, säger Henric Hagberg.

Kabeln är dessutom skarvad med vita så kallade “tomteluvor”, en  äldre variant av toppklämmor som ofta går under namnet Torix. Skarven har plastats in med en plastpåse och sedan legat löst utomhus i en trädgårdsrabatt. Enligt Totte så har hela kabeln legat löst i rabatten och försörjt belysning och kanske en dammpump.

Det finns lämpliga material för kabelskarvar som ska ligga utomhus eller nedgrävda. Henric Hagberg tycker att man med fördel kan använda geléfyllda skarvdosor för att minska risken för att smuts och fukt tränger in i skarven och orsakar exempelvis jordfel, kortslutningar eller korrosion.  

Men det finns en annan sak som väcker funderingar bland medlemmarna i Elfel. Är kabeln verkligen en RDOE, eftersom den har blivit så påverkad? RDOE ska ju vara väder-, olje- och vattenbeständigt?

”Det är precis som med allt annat elmaterial. Är det billigt så finns det ofta en anledning.”

Henric Hagberg, expertkommentator

Henric Hagberg passade på att kolla upp vad tillverkarna skriver om sina RDOE-varianter av gummikabel. Nexans lovar exempelvis att det är en olje- och fettbeständig, flexibel kabel, som klarar kraftiga temperaturförändringar, har god vattentätheten och stor beständighet mot fukt och frost. NKT Cables skriver ungefär samma sak om sin RDOE-kabel samt att den klarar att installeras i vatten ner till 10 meter.

Så visst, dessa kablar håller en ganska hög vattentäthet. De står även emot påfrestning av kemikalier. Men när Henric Hagberg läser vidare på specifikationerna ser han ett viktigt förbehåll: Isoleringen bör skyddas mot UV-ljus. UV-ljus från solen eller lysrör påverkar och påskyndar föråldringen av plasten och gummit i kabeln så att den torkar, blir spröd och går sönder.

– Här har vi nog boven i dramat som förklarar varför kabeln på bilden har blivit som den har blivit. Med tanke på att den har legat i en trädgårdsrabatt kan vi nog anta att den har utsatts för solljus under en längre tid, säger han.

Ska man förlägga kabel där den utsätts för UV-ljus ska den skyddas av rör, slang eller något annat lämpligt material. Det framgår även tydligt i RDOE:ns specifikation. Väderbeständig är med andra ord ett uttryck man ska ta med en nypa salt.

Henric Hagberg höjer även ett varningens finger för att egenskaper och kvalitet kan skilja en hel del mellan olika fabrikat.

– RDOE kan köpas av privatpersoner på affärer som Jula, Clas Ohlsson och Biltema. Och det är precis som med allt annat elmaterial. Är det billigt så finns det ofta en anledning. Så läs på vad som gäller för just den kabel och fabrikat du valt till din installation. Då minskar risken att väder och vind förstör kabeln i förtid, tipsar han.

Sen finns det även en diskussion om när och var RDOE-kabel ska användas, men det tar Henric Hagberg en annan gång. Däremot bjuder han på en fettdrypande anekdot från när han gjorde ett servicejobb hos en stor hamburgerkedja. Alla maskinerna i köket var inkopplade med gummikabel av RDOE-typ och CEE-uttag. Nu hade de fått problem med en fritös.

– Matoljan från fritöserna hade trängt in i kablarna och fått dem att svälla upp så de blev 2-3 gånger så tjocka. När jag klämde på dem sipprade det ut matolja – trots att kabeln är oljebeständig. Men det är inget permanent skydd. De är bara beständiga under en viss tid men sedan ger de vika och oljan tränger in i gummit, berättar han.

 

* RDOE är den äldre benämningen kabeltypen som heter H07RN-F enligt CENELEC kabelbeteckningstabell. Men de äldre namnen på kablarna hänger med oss än idag. Andra exempel är EKRK, EKLK och EKK som också är beteckningar tillhörande det äldre systemet men som alla elektriker vet direkt vad man pratar om när de nämns. Här kan du se vad RDOE och andra bokstavskombinationer står för.