Logga in

Stor förändring i Afrikas första solcellsdrivna by

Publicerad
8 jan 2020, 16:49

Stearinljus som enda ljuskällan, matlagning genom att elda bark och flickor som missar skolgången för att hämta vatten. Så såg livet ut i byn Id Mjahdi innan ett mikronät och solceller ändrade allt.

I utkanten av hamnstaden och turistdestinationen Essaouira på Marockos Atlantkust ligger Id Mjahdi en by som likt många andra afrikanska samhällen inte anslutits till nationella elnät. I oktober visades ett projekt för 1,8 miljoner kronor upp som bland annat elektrifierat byn. Med 32 solpaneler med totalt 8,32 kilowatt installerad effekt, batterilager för fem timmars drift och en mikronät som knyter samman ett 20-tal hushåll och drygt 50 boende förändrade livet i grunden. Och det skulle vara lätt att upprepa i fler samhällen med 100 – 1000 invånare hävdar initiativtagaren, företaget Cleanergy:s grundare, Mohamed Lasry.

Ödrift i Göteborg: Skippar elnätet – med bränsleceller i källaren

– Det är inget komplext system, utan lätt att duplicera på andra platser runt om i världen. Det är robust  och hållbart eftersom byborna kan underhålla det själva. Vår plan är att visa upp Id Mjahdi som ett exempel på att det förändrar människors möjligheter. De får mer tid, mer pengar och möjlighet att köpa det de behöver, säger Mohamad Lasry till CNN

I projektet ingick förutom solceller och produktion av elström också att bygga ett vattentorn. Därtill handlade det om att skapa förutsättningar för människor att öka sin inkomster. Genom att inrätta en förskola skapades möjlighet för mammor att arbeta. Många av de trettio kvinnor som nu producerar arganolja från argannötter som växer på träd lokalt har själva inte kunnat gå i skolan. Och för många flickor i trakten är det vanligt att de får hämta vatten långväga ifrån och därför missar sin skolgång. Den första åtgärden i projektet var att bygga ett vattentorn. Arganoljan som produceras köps upp av ett kosmetikföretag.

Integrering av förnybar energi ett skäl till mikronät, ett annat är att man haft problem man inte vill ha igen

– Folk arbetade inte alls. Byn har nu gått samman i ett kooperativt företag som skapar inkomster vilket är mycket värdefullt, säger Fatima El Khalifa, Cluster Solaire, i CNN:s artikel. 

Bara i Marocko finns 800 byar som saknar elanslutning. Enligt Världsbanken saknar 840 miljoner människor i världen tillgång till el. År 2030 spås det gäller 650 miljoner människor, varav 90 procent lever Afrika söder om Sahara. Cluster Solaire söker nu medel för att bygga fler solbyar. Mikro- och mininät anses vara den mest kostnadseffektiva lösningen för att elektrifiera avlägsna områden. Marocko har höga ambitioner i sitt klimatarbete. Redan nu kommer 35 procent av landets elproduktion från förnybara källor, en siffra som ska öka till drygt 50 procent år 2030.

Grattis Askersund till Sveriges första mikronät