Logga in

”Välj själv om du vill ansluta neutral, fas eller jord till lampans metallhölje…”

Publicerad
12 dec 2019, 08:25

Vad har det felkopplade kronuttaget och rysk roulette gemensamt? Du riskerar en rejäl smäll. Expertkommentator Hagberg reder ut.

– Välj själv om du vill ha neutral, fas eller jord ansluten till metallhöljet på lampan, skrev Mikael Åsman och laddade upp en bild av ett så kallat kronuttag med stickpropp i Facebookgruppen Elfel. Själv fick han sig en smäll efter att ha vridit kontakten 120 grader.

Fler elfel:”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg går till botten med det klassiska gamla kronuttaget, ett 3-poligt uttag utan jord. Det var ganska vanligt förr och gjorde det möjligt ha två separata tändtrådar i uttaget. Finessen var att äldre takarmaturer och -kronor med flera inbyggda belysningsslingor därmed kunde tändas på hel- eller halvljus. Om man ville ha lite mjukare belysning i rummet tryckte man på ena knappen vid dörren och halva armaturen tände upp. Ville man ha full belysning tryckte man på den andra knappen och tände båda slingorna.

– Praktiskt och enkelt. Men det var då det, säger Henric Hagberg.

Fler analyser:4 x 1,5 kvadrat = 6 kvadrat …eller?

Förr i tiden användes två av polerna för varsin tändtråd och en pol för neutralledaren. Då spelade det ingen roll hur proppen sattes i. Funktionen blev densamma ändå. Men det här uttaget nyinstallerades för drygt 15 år sedan vid en tillbyggnad av huset. Elfirman kopplade då in fas, nolla och jord i uttaget, vilket blir en rent av livsfarlig installation.

– Det luriga med dessa kronstickproppar är att man kan vrida dem 120 grader och de passar ändå i uttaget. Problemet är att fel ledare då får kontakt med respektive del i armaturen, förklarar Henric Hagberg.

Läs mer: Så ska hemmapularna stoppas

Just det råkade Mikael Åsman ut för när han försökte hjälpa sin särbo att få fart på lampan som inte fungerade. Han vred stickproppen 120 grader och satte i den i uttaget. Fasen i uttaget hamnade då på jordledaren i armaturen. Det ledde i sin tur till att armaturens hölje blev spänningssatt vilket Mikael kände eftersom han höll i armaturen.

– Det gick bra den här gången men kunde i teorin slutat riktigt illa, varnar Henric Hagberg. 

Rättsfall: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

Det här uttaget nyinstallerades felaktigt vid tillbyggnaden. I andra anläggningar kan felet uppstå i samband med en renovering där den ena tändtråden tas bort och ersätts av en jordledare utan att uttaget byts, ett tilltag som en kommentator på Elfel kallar “huvudlöst och rent idiotiskt”.

Henric Hagberg anser att det bara finns en sak att göra om man har sådana här uttag kvar i sitt hem: att låta en behörig elektriker byta ut dem. Det innebär att uttagen ersätts med de nya DCL-uttagen eftersom det är de som gäller sedan 1 april 2019.

– Nu finns inte DCL i kronutförande och om man vill behålla den funktionen så får man nog tänka om och lösa det på ett annat sätt med modern teknik, säger Henric Hagberg.

Testa dig själv Quiz: Har du koll på nya lampdonen?