Logga in

Hetast i år: Solceller som liknar vanliga tak

Publicerad
19 dec 2019, 08:00

Elektrikers löner, elfel och vätgashus i alla ära. Men solceller som ser ut som vanliga tak lockade läsarna mest under 2019.

Du har väl inte missat årets mest lästa artiklar på elinstallatoren.se!
Här läsarnas tio favoriter:

1.   Sju tak med solceller – som ser ut som vanliga tak
Tak som producerar el men ser ut som vanliga tak – nästan – är en framväxande trend. Här listas sju olika fabrikat, varav sex stycken installerades i Sverige när artikeln skrevs. Det var faktiskt redan hösten 2018, men artikeln har lockat massor av läsare under hela 2019 – så pass många att den knep förstaplatsen på mest-lästa-listan. Det stora intresset gjorde att vi bjöd på uppföljningen Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak i somras. Även den artikeln fick många läsare, och hamnade på 17:e plats på topplistan.

2.   Så höjs lönen för elektriker
Den 1 maj var det dags för årets lönerevision. Många var nyfikna på hur potten på 2 procent fördelades. 

3.  Tingsrätten dömer hussäljare till prisavdrag på halv miljon för farlig fulel
Elkablar drogs genom en vattenslang. Och i avloppssystemet blev vatten stående. Hemmafixarens installationer blev en rättssak, men kunde ha upptäckts tidigare.

4.    ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?
Elinstallatörens egen expertkommentator Henric Hagberg har analyserat många elfel under året. Denna brända dvärgbrytare lockade flest läsare.

5.   4 x 1,5 kvadrat = 6 kvadrat …eller?
Vad blir egentligen resultatet när du tvinnar ihop fyra stycken 1,5 mm² ledare? Får du verkligen en 6 mm²-ledare – eller blir det något helt annat? Ytterligare en populär expertanalys.

6.    Mr. Vätgas lagrar solenergin till vintern
Han tillverkar vätgas på sommaren och klarar vintern med ­bränsleceller. Drygt tre år har gått sedan Hans-Olof Nilsson kapade kontakten med elnätet hemma i villan. Vi hängde med på en vätgasresa för att se hur han sprider sitt energisystem till lägenheter, förskolor och en tankstation. 

7.   Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden
Länsförsäkringar stämde ett elinstallationsföretag i Uppsalatrakten efter en villabrand. En elektriker hade fixat elfel på villans bottenvåning. Sedan spänningssatte han övervåningens befintliga fulel – som fattade eld. Många läsare har mailat redaktionen under året för att fråga hur det gick. Men ännu har tingsrätten inte avgjort ärendet. Fortsättning följer.

8.    Slösar du också tid på onödig skyddsutjämning?
Cecilia Axelsson är expert på ett område många går bet på – potentialutjämning. Här reder hon ut de tre vanligaste missuppfattningarna. Har du själv full koll på potentialutjämning? Testa dina kunskaper i vårt quiz. 

9.   Den farliga laddningen
Står det 16 A på Schukouttaget så ska det väl palla 16 A? Och om det är farligt att ladda elbil i Schuko – varför är det tillåtet? Vi går till botten med elbilsladdningen som brände ner Johanna Olsons hem.

10.   Vad är så magiskt med Plejd?
Nils Dahl, vd för Total El i Malmö, hade längtat länge efter Plejds nya gateway. När den äntligen kom i januari beskrev han den som ”helt magisk”. Här förklarar han varför.