Logga in

Elfelskalendern lucka 9: ”Biltemas blå skarvhylsor hade även de kommit till användning hoppressade med avbitartång”

Publicerad
9 dec 2019, 06:00

”Jag håller på att avveckla mitt företag och tar egentligen inte på mig några uppdrag. Men en granne ringde och beskrev ett problem och jag lovade titta på det. 

Automatsäkringen löser ut då och då sa han, han hade dragit ur alla lampor och apparater från vägguttagen men hittade inga fel på dem. Det hade pågått i cirka en vecka och blev värre och värre till slut så gick det inte alls att återställa säkringen, det small direkt sa han.

Elfelskalendern lucka 2: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan

Jag åkte över och skulle dela på anläggningen för att felsöka enligt halveringsmodellen. Tog det första rummet och öppnade takdosan. Där mötte mig denna syn. Ett virrvarr och minst sju ledare i varje konex. Gulgrön använd som tändtråd, blå även den använd som tändtråd. Ett drivdon avskalat från sitt hölje för att kunna tryckas upp i innertaket som var sänkt. Drivdonet matade max antal halogenspottar som inte var försedda med skyddskåpor. Vid en titt bakom strömbrytare och vägguttagen konstaterades att inga apparatdosor hade monterats. Biltemas blå skarvhylsor hade även de kommit till användning hoppressade med avbitartång.

Isolationsmätte och fann felet i den andra halvan av gruppen. Bakom ett vägguttag hade getingar kommit in och bränt sig till döds mellan fas och jord, apparatdosa saknades, några getingar svärmade ut ur hålet. Anläggningen var inte försedd med jordfelsbrytare.

Elfelskalendern lucka 1: Dåligt fräs i favorituttaget

Gruppen är nu utredd och apparatdosor på plats samt iordningställd enligt föreskrifterna. Några spotlights blev det inte. Min granne rationaliserade bort det tillvalet.

Efter 50 år i elbranschen så har jag sett mycket, men det brukar vara lekmän som utfört diverse skräpinstallationer. Här var det en yrkesman som varit framme. Han kan inte ställas till svars då han numera är ’jordad’.”

Harry Tunong

Elfelskalendern lucka 3: Skolboksexempel på elfel hade gjorts av ett proffs

 

Elfelskalendern lucka 4: Klätterfel: ”Det är inte så högt, bara 72 meter”

Elfelskalendern lucka 5: ”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

Elfelskalendern lucka 6: ”Som att spela roulette med hus och hälsa”

Elfelskalendern lucka 7: Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Elfelskalendern lucka 8: Visst är 4 x 1,5 = 6 … eller?