Logga in

Montörens verktyg svetsades fast av ljusbågen – blir livsfarlig läxa

Publicerad
18 nov 2019, 08:29

Bristande kommunikation hade kunnat sluta riktigt illa på en skärgårdsö utanför Nynäshamn i september. Nu ska nätägaren och det lokala elföretaget försöka lära sig något av händelsen.

Montören från ett lokalt elföretag höll på att klippa en grov kabel för 20 ampere på en skärgårdsö utanför Nynäshamn i mitten av september. Då slogs strömmen plötsligt på av elnätsägaren Vattenfall som också hade två personer på plats. Det blev en ljusbåge och montörens verktyg svetsades fast.

Hans skadades av ljusbågen: ”Jag hann tänka att nu är det kört, nu dör jag”

”Det är den som slår på strömmen som ska kolla att ingen arbetar i anläggningen, men sedan kan den mänskliga faktorn tyvärr ändå spela in så att det blir fel.”

Morgan Lundin, vd M Sjöbergs El.

Lyckligtvis klarade sig montören utan fysiska skador, men blev chockad och upprörd. Hans arbetsgivare anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket, där arbetsmiljöinspektör Anette Wendel utrett incidenten.

– Det blir ingen påföljd, eftersom personen från elnätsbolaget följt rutinerna och jag kan bara se till föreskrifterna, säger hon.

I anmälan till myndigheten skriver företaget M Sjöbergs El: ”Vi kan konstatera att detta måste klassas som en mycket allvarlig brist i arbetshanteringen av Vattenfall, som innan inkoppling av strömmen skulle ha kontrollerat och säkerställt att ingen annan arbetade i anläggningen. Händelsen kunde ha resulterat i allvarlig skada och i värsta fall dödsfall.”

Tragedi på Västkusten: Elektriker död i elolycka på Lyrön i Orust kommun

Arbetsmiljöverket ser allvarligt på händelsen, men menar att det viktigaste nu är att båda parter lär sig något av incidenten. Hur kan de säkerställa att det inte händer igen?

– Båda parter har brustit i sin kommunikation. Ena personen var utomhus och den andra inne i ett hus en bit bort och de hade inte koll på varandra, säger Anette Wendel.

Vattenfall arbetar fortfarande med en intern utredning, för att skapa sig en tydlig bild av vad som gick snett. Nätbolaget vill inte lämna någon kommentar innan utredningen är klar.

Fick 400 volt i uttagen – får rätt mot elbolaget

M Sjöbergs El har tagit fram förslag till nya, säkrare arbetssätt som de kan komma att tillämpa framöver. Ett sätt att undvika den farliga situationen hade varit att plocka ner den aktuella kabeln, en luftledning, tillsammans med nätägaren innan arbeten i huset påbörjades. Då hade alla sett varandra och kunnat undvika missförstånd.

– Det är den som slår på strömmen som ska kolla att ingen arbetar i anläggningen, men sedan kan den mänskliga faktorn tyvärr ändå spela in så att det blir fel. Det var tur att det trots allt gick bra den här gången, säger Morgan Lundin, vd hos M Sjöbergs El.