Logga in

Jonas Tannerstad slapp äta upp sin hatt – minskade energianvändningen drastiskt

Publicerad
12 nov 2019, 08:27
| Uppdaterad
8 apr 2021

Hälften av elenergianvändningen ska kapas. Sedan ska husen bli elproducenter. Och smarta så att de styr sig själva. Om tio eller tjugo år? Nä, Jonas Tannerstad håller på att genomföra detta nu.

Hur var det med den här hatthistorien som du har blivit så förknippad med?

– I en intervju lovade jag att äta upp min hatt om vi inte klarade att kapa 25 procent av Örebrobostäders elenergiförbrukning från 2008 till 2015. Då hade jag inte förstått hur otroligt tufft målet var. Sedan fick hatten eget liv; en egen hemsida, andra talade om den och vi hängde upp hela vår energieffektiviseringsresa på den. Men vi klarade målen och hatten finns kvar.

Läs mer om Jonas Tannerstads arbete med Örebrobostäder: Alla vitvaror på samma fas dolt branschproblem

Den berömda hatten.Så vad blir nästa löfte?

Vi passerade visserligen 40 procents energibesparing men jag har lärt mig att inte göra en sådan utfästelse igen. Fast drömmar har jag: Att vi ska över 50 procent, vilket vi närmar oss. Då har vi visat att vi kan halvera ett stort bostadsbolags energiförbrukning. 

Hur hamnade du själv i det här uppdraget?

– Jag kommer från industrin, jobbade många år som utvecklingsingenjör och reste runt i världen. Jag lämnade det för att kunna vara mer med mina barn, jag fick möjligheten till det här jobbet och lockades av utmaningen. Jag tänkte då att jag ska se hela Örebrobostäders bestånd som en maskin, en helhet, och det tror jag är nyckeln till att lyckas.

Off-grid-Andreas sparar automatiskt energi när han vägrar koppla upp sig på nätet

– När byggnader samverkar kommer det att vända upp och ner på hela energimarknaden! Det blir en disruptiv förändring för energibolagen – som för Facit med skrivmaskinerna.

Vad innebär det i praktiken?

– Vi kan göra hus smarta med el och VVS, sen kan huset bli smart tillsammans med andra hus. Nästa steg är ett helt område med smarta hus – som tillsammans kan bli en leverantör av energitjänster till Eon och Svenska kraftnät.

Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”

Ni har satsat på energilager i nio fastigheter. Hur ser du på det?

– När byggnader samverkar kommer det att vända upp och ner på hela energimarknaden! Det blir en disruptiv förändring för energibolagen – som för Facit med skrivmaskinerna. Tänk om alla gör som Örebrobostäder: först halverar energianvändningen och sedan skaffar vind- och solkraft och energilager. Vi kan sälja tjänsten ”frekvensreglering”, och det hade väl ingen drömt om att en fastighetsägare skulle göra.

Vad har ni annars för konkreta projekt?

– En vass grej är att vi börjar införa självkörande hus med artificiell intelligens. Vi har redan tagit fram en algoritm. Huset lär sig självt att styra så att det alltid håller 21 grader.

Läs mer om industriell teknik: Här är prylarna som fixar ödriften

Ni ligger i framkant och satsar på ny teknik — men vad har ni gjort för floppar?

– Vi valde några låsta system som har kostat Örebrobostäder stora belopp. Systemen gjorde dessutom att vi hämmades i vårt idéarbete av systemens begränsningar. Det är därför det så viktigt att bygga med öppen teknik. 

Vad är målet som driver er framåt?

 – Att förenkla saker och optimera. Det är en stor utmaning att jobba med hela Örebrobostäders bestånd, 1 400 elabonnemang, massor av hissar och ventilation. Nu kopplar vi ihop detta. Nästa nivå är hela Örebro. Och det har vi faktiskt talat med staden om.

– Vi vill ha ett lokalt likströmsnät i området, men i dag är det bara elbolagen som får bygga elnät. Därför har vi träffat regeringens utredare och försöker få till en lagändring.

Ska ni koppla upp och koppla ihop staden?

– Ja, i ett projekt, Tamarinden, som byggs nu ska husen bli smarta tillsammans, trots att det är olika fastighetsägare. Men ett problem är att inte lagstiftningen hänger med. Vi vill ha ett lokalt likströmsnät i området, men i dag är det bara elbolagen som får bygga elnät. Därför har vi träffat regeringens utredare och försöker få till en lagändring.

Svanströms kritik: ”Upphandlarna kunde ha varit öppna med att lägsta pris gällde”

Hur bra tycker du att fastighetsbranschen är?

– Det saknas helhetsperspektiv och är alldeles för mycket fokus på kortsiktiga vinster.
Det handlas upp en totalentreprenör som vill maximera sin vinst och i sin tur pressar underentreprenörer. Det får allvarliga konsekvenser och skapar inte alls någon långsiktighet. Dessutom blir husen bara fulare och fulare.

Det här företaget är också på Jonas Tannerstads linje: ”Traditionella upphandlingar är helt galna”

Hur bra är byggbranschen?

– Det finns nog bra delar av branschen, men vårt sätt att jobba med anbud och lägsta pris tillåter inte delarna att vara bra. Det saknas noggrannhet och omsorg om detaljer. Vi får lägga massa tid på att kontrollera att vi verkligen får det vi beställt.

– Vi är inte intresserade av att köpa in en firma som drar kabel eller lägger rör. Vi vill diskutera med en installatör som förstår helheten. Men branschen är inte riktigt där.

Och installationsbranschen?

– Branschen behöver göra en mental förflyttning på riktigt, sätta sig in i helheten och förstå behovet hos fastighetsägare som inte själva förstår vad de behöver. Alla hus är system som hänger ihop. El och VVS hänger ihop på ett helt annat sätt än förr, ändå handlar man upp delar för sig. Och styrsystemet blir en underleverantör till ventilation, det skulle behöva vara en egen överordnad entreprenad.

Potentialutjämning: Hon stoppar blixtarna på bryggeriet

Hur kommer ni att handla upp installatörer?

– Vi är inte intresserade av att köpa in en firma som drar kabel eller lägger rör. Vi vill diskutera med en installatör som förstår helheten. Men branschen är inte riktigt där och ibland måste vi försvara våra tankar gentemot installatörer. Det är ju jättemärkligt.

Vad ser du mer för stora framtidsfrågor för drift av fastigheter?

– En grej är att de smarta husen genererar en massa mätdata, vilket ger helt nya möjligheter. Det blir en digital maskininlärning där husen blir bättre än människan på att styra. Vi jobbar för fullt med det och i slutet av oktober har vi de fyra första husen som är självkörande.

Har du koll på hur laddstationer ska installeras?

Hur ser dina arbetsdagar ut?

– Jag är på jobbet fem i sex varje morgon, sen gäller det att på olika sätt driva maskinen Örebrobostäder framåt, att vara uppdaterad i våra projekt och ha kontakt med ledningen. Samtidigt måste jag ha en fot i framtiden och hänga med i en föränderlig värld. 

Vad gör du om tio år när ni sparat 50 procent av energin och alla era fastigheter är smarta ihop?

– Jag jobbar nog med samma frågor på något sätt. Jag är mer intresserad av frågorna och att skapa en samhällsförändring än av karriär. Just nu är Örebrobostäder bästa plattformen att skapa den förändringen.