Logga in

Därför ska du inte tapetsera med gröngult

Publicerad
16 okt 2019, 09:45
| Uppdaterad
8 apr 2021

Elmässan i Kista drog i gång med en riktigt stark start på Elinstallatörens scen där potentialutjämningsexperten Cecilia Axelsson redde ut många av de begrepp inom potentialutjämning som fortsätter skapa förvirring i branschen. Och hur gick det när hon skulle kolla potentialutjämningen hos brunbjörnarna på Kolmården?

”Vad är det som är så knepigt egentligen?” Fredrik Karlsson, Elinstallatörens chefredaktör, går rakt på sak när han inledde intervjun med Cecilia Axelsson, potentialutjämningsexpert på Potentiale i Wermland.

Häng med Cecilia Axelsson till Carlsberg när hon stoppar blixtarna på bryggeriet

– I föreskfterna har begreppen bytts ut under åren och de ändrade begreppen har branschen uppfinningsrikt slagit ihop och gjort egna begrepp av, säger Cecilia Axelsson.

Hon tar som exempel på missförstånd bottenplattor som skyddsutjämnas helt i onödan.

Jordlina av aluminium kan stoppa koppartjuvar

– Själva armeringen i bottenplattan har kontakt med moder jord, men när man fyller med betong så hinner den torka innan väggarna är uppe och har inte längre någon kontakt med moder jord och därför ska den inte skyddsutjämnas.

Så undviker du rostangrepp vid skyddsutjämning i lagård

En av de vanligaste frågorna inom potantialutjämning är huruvida man måste ha gröngult eller inte. Och Elinstallatören har tidigare interjvuat Cecilia Axelsson om att många tapetserar med gröngult i onödan. Men varför är det dumt, är det inte bra att gardera sig?

– Dert är ingen extra risk, men det blir svårt för elektrikern som kommer till anläggnignen sedan att tyda, vad är den här ledaren bra för, varför är den gröngul? Det blir rörigt och dessutom drar kostnaderna iväg, det blir massor av kostnader när vi gör det här i onödan, förklarar Cecilia och fortsätter:

– Många tänker att ”Vi tar gulgrönt, så har vi i alla fall inte gjort fel”. Och nej, det blir inte farligt, men med gröngul följer en del krav, och man får heller inte ansluta den hursomhelst till huvudjordslina och den får inte användas av seriejordning när det kommer till skyddsutjämning.

Testa dig själv i vårt Quiz: Har du koll på potentialiutjämning?

Så – vilka är Cecilia Axelssons bästa råd till elektrierna för att komma till bukt med förvirringen kring potentialutjämning?

  1. Våga ifrågasätta underlagena ni får, de tekniska beskrivningarna där begreppen står. Inte får att vara vrång utanför att spara pengar.Vad menar beställaren egentligen?
  2. Våga be om hjälp, utnyttja livlinan och ring en vän. ”Hur har ni gjort?” Ta kontakt och be om hjälp.
  3. Gå en utbildning, dra ihop gänget och gå en skräddarsydd utbildning för just er verksamhet, ingen högtravande generell utbildning gå en för er verksamhet så att ni får svar på era frågor. Då kan ni gå i bräschen för att förändra potentialutjämningen.

Men det här med brunbjörnarna då? Hade Kolmården potentialutjämnat på rätt sätt?

– Kolmården ringde och bad mig komma dit för att de hade byggt en ny byggnad, ett vinteride åt brunbjörnarna. Och förutom gorillorna så är brunbjörnarna de mest klåfingriga djuren på Kolmården. De får grepp ocm precis allt och det får absolut inte förekomma installationer som de kan nå för de går bärsärk.

Kolmården undrade om de hade gjort rätt när de utjämnade bottenplattan …

– Ja, det hade de inte behövt, det är ingen risk för björnarna.

– Björnarna bor dessutom på ett berg, Kolmården ligger för övrigt på berg med väldigt dåligt jordtag. Men de är väldigt beroende av jordtag för elstängslet, de vill ju inte att björnarna ska ta en promenad ut …