Logga in

”Ransomware är en växande affärsidé”

Publicerad
16 sep 2019, 08:37

Kapningar av företags servrar händer oftare och lösensummorna blir allt större. Hackarna riktar in sig på företag, sjukhus och offentlig verksamhet med gott om pengar.

Antalet anmälda IT-kapningar ökar, liksom de utkrävda beloppen. Mellan 2015 och 2016 ökade antalet fall i Sverige från cirka 10 till över 1 000 och mörkertalet är stort, berättar Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-Brottscentrum.

El-företag i Göteborg drabbades: ”Vi fick se de 60 000 kronorna som läropengar”

Jan Olsson– Det här är en affärsidé. I de första så kallade ransomware (där filer i datorn krypteras) som kom var kaparnas krav cirka 1 000 kronor för att låsa upp filerna. Sedan blev det 3 000 kronor och nu det kan bli fyra miljoner också, säger Jan Olsson.

 

”Komplexa internetbrott startar nästan alltid med phishing-mejl som någon klickar på.”

Jan Olsson, kriminalkommissarie, Nationellt It-Brottscentrum.

I de allra flesta fallen låses filerna upp när kaparna har fått betalt, men det finns inga garantier. Det finns även en kategori kapare som inte skickar någon nyckel.

Många sätt att tjäna pengar: Gjorde eljobb – fälls för fentanyl-stöld

Huvudsakligen riktar hackarna i dag in sig på företag, sjukhus och offentliga verksamheter som både har stort behov av sina filer och mycket pengar.

Enligt vad Polisen sett hittills är det uteslutande utländska organisationer som står för IT-kapningarna. IP-adresserna visar att vanliga baser är de forna öststaterna och asiatiska länder. Detta gör brotten svåra att utreda. Försök görs ändå via de internationella polisorganisationerna.

– Vi kan spåra bitcoin och följa vad plånböcker används till. Någon gång i framtiden kommer mottagaren vilja växla till vanlig valuta och då kan han/hon göra bort sig, säger Jan Olsson.

Allt mer IT: ”Utan installatörer – ingen digitalisering”

Han menar ändå att det allra viktigaste är att användare av mejl och datasystem tar mycket eget ansvar. Det gäller att minska marknaden för hackarna. Exempelvis genom att inte gå på sådant som verkar vara för bra för att vara sant.

– Bara hittills i år har det upptäckts mer än 1,6 miljarder mejladresser till salu i världen. Det räcker med att några svarar så blir det ganska bra med pengar. För så är det ju – komplexa internetbrott startar nästan alltid med phishing-mejl som någon klickar på, säger Jan Olsson.

Farliga jobb: Skulle fixa elavbrott – blev skjuten i benet