Logga in

”Jag tänkte att de måste ha menat en halv vecka eller en halv månad”

Publicerad
9 sep 2019, 06:00

”Ett uppdrag som passar din profil” stod det i beskrivningen från Dorunner. Problemet var bara att kunden uppskattat att 17-punktslistan med nyinstallation, felsökning och mycket mer skulle ta en halv dag.

Reaktionerna lät inte vänta på sig i gruppen ”Inget Elfel men, …” när Mats Jemtner lade ut den digra arbetsbeskrivningen som enligt förfrågaren skulle ta en halv dag. 

”Nu får jag tacka nej till jobb för att jag har för mycket. Men i början var det jättebra.”

Mats Jemtner, elinstallatör om varför han var med på Dorunner.

Prislistor med ”rabatter”: Han försvarar saltad faktura

”Skämt åsido så tog det nästan en halv dag att läsa” skriver Patrik Östling. ” Så fort någon bestämmer tidsåtgången önskar jag dem lycka till med installationen”, skriver Teodor Arsenie.  ”Låter nästan som att hela lägenheten är strömlös. Har de tecknat elavtal?”, skriver Kenny Gällroos. 

– Ingen hade nappat på det här uppdraget när jag kollade senast, berättar Mats Jemtner, elinstallatör på Ekhammars Elektriska i Åkersberga. 

Offentlig upphandling Svanströms kritik: ”Upphandlarna kunde varit öppna med att lägsta pris gällde”

Han började använda Dorunner när han startade eget företag som elinstallatör. Men uppdraget med den digra arbetsbeskrivningen fick nobben, däremot gav det lite underhållning åt kollegerna i elektrikergruppen ”Inget elfel, men…” Här är ett axplock av arbetsmomenten: Märka upp proppskåpet i hallen samt installera vägguttag och lamputtag. Spänningssätta lamputtag i vardagsrummet och fastinstallera takarmatur. Spänningssätta takuttag och två vägguttag i sovrummet. Diagnosticera koaxialkablar i två rum. Och listan slutade inte heller där. 

”För mig är det ett dåligt tecken när en kund säger att ett jobb kommer att gå lätt eller snabbt”

Mats Jemtner, elinstallatör.

Cashen rullar in som den ska Så fick de en vinstmarginal – på mer än 24 procent

Mats Jemtner behöver ingen draghjälp längre av Dorunner. 

– Nu får jag tacka nej till jobb för att jag har för mycket. Men i början var det jättebra och uppdragen var precis som vilka elinstallationsuppdrag som helst. Från korta grejer till hela villainstallationer. Från ett halvår till tio minuter. 

Den grava underskattningen av tidsåtgång är alltid en varningsklocka. 

– För mig är det ett dåligt tecken när en kund säger att ett jobb kommer att gå lätt eller snabbt, säger Mats Jemtner. 

Går vi in i en lågkonjunktur? Fyra installationsbolag svarar om vart svensk ekonomi är på väg

Generellt pratar han uppskattande om Dorunner som hjälpte honom i samband med starten.

– Jag ville kunna välja bort jobb som att krypa under grunder eller klättra på tak, det är jag numera lite för bekväm för. 

Mats Jemtner må vara nybakad företagare i elteknikbranschen, men han är gammal i gemet. Han gick el på gymnasiet, men det skulle dröja över trettio år innan han återkom till yrket. 

– Mina kolleger kallade mig världens äldsta lärling. Jag fick sänka min lön till en tiondel. Jag hade en rätt bra lön när jag jobbade med gas på Stockholm Energi. Men min långsiktiga plan var att bli min egen chef. Det har tagit mig 7,5 år men nu känns det så himla bra. Jag kan stå och snacka med kunderna och styr min egen tid.

Från produkter till tjänster: Clas Ohlson börjar sälja installation