Logga in

Flosklerna du ska undvika när du söker nytt jobb

Publicerad
5 sep 2019, 09:13

Kan du uttrycka dig på ett sätt som passar din personlighet? Grattis! Det är mycket bättre än att skriva att du är en ”doer” som tycker om att ha ”många bollar i luften”! Här är konkreta råd  för dig som tycker att det är svårt.

– Vi vill ju gärna se att sökande uttrycker sig så ärligt och uppriktigt som möjligt, säger Cecilia Stadig.

Hon är gruppchef för rekrytering på teknikkonsulten Sweco, som de senaste åren rekryterat runt 1000 personer per år. Men många är ovana att prata sina förmågor och sin kompetenser. Då är det lätt att ta till klyschor som vi kanske tror att arbetsgivaren vill höra.

Mer Karriär: Fem frågor du ska besvara i ansökningsbrevet

”Om det känns obekvämt när du har skrivit det så tycker jag att du ska stryka det. Fundera vad det är du vill ha sagt egentligen?”

Cecilia Stadig, gruppchef för rekrytering på Sweco.

Viktig kompetens: “Kunna ekonomi är det viktigaste”

Det är viktigt att uttrycka sig på ett sätt som passar den egna personligheten, menar Cecilia Stadig. För vissa människor faller det sig naturligt att använda klyschor i sitt språk och då kan det fungera.

– Men om det känns obekvämt när du har skrivit det så tycker jag att du ska stryka det. Fundera vad det är du vill ha sagt egentligen? Stanna upp och fundera vilket budskap det egentligen är du vill får fram och formulera på ett annat sätt, säger hon.

Även engelska lånord bör användas med försiktighet.

Certifiering: Så kan montörer bli projektledare

– Engelska ord smyger sig in allt mer och finns det verkligen inget annat uttryck så kan det vara ok. Men försök hitta en svensk översättning så långt det går, säger Cecilia Stadig.

Branschord och uttryck kan fungera, men även här gäller det att vara försiktig. Å ena sidan kan de visa att den sökande har erfarenhet av branschen, men om de används fel så signalerar det att den sökande inte har koll.

Att söka nytt jobb handlar om att sälja in sig själv. Cecilia Stadig säger att det är skillnad på hur man gör det i det personliga brevet och i en intervju.

– I det personliga brevet tycker jag att man kan kosta på sig att framhäva varför man är lämplig för tjänsten lite tydligare. Medan man i en intervju bör vara lite mer inlyssnande och kanske försök få fram sina kvaliteter på ett lite mer ödmjukt sätt, säger hon.

Cecilia Stadig tycker att kvaliteten på ansökningarna i dag håller en hög klass och att det inte förekommer så mycket klyschor som det gjorde tidigare.

– Min känsla är att det har blivit mindre. Men det är klart att det fortfarande smyger sig in ett och annat “många bollar i luften”, säger Cecilia Stadig.

Snabba ryck: De blir elektriker på tre terminer