Logga in

Skicka cv ”för jobbigt”

Publicerad
15 aug 2019, 09:09

Ömangruppen i Växjö har precis som många andra teknikföretag svårt att rekrytera. Nu sänker företaget tröskeln vid ansökningen och skippar krav på cv.

Ömangruppen i Växjö behöver fler medarbetare men har precis som många andra teknikföretag svårt att rekrytera. Nu sänker företaget tröskeln vid ansökningen och skippar krav på cv.

Företagens rekryteringsknep: ”Skapa ett intresse bland unga att jobba med händerna”

– Det är egentligen inte så komplicerat. Vi använder rekryteringsverktyget Workbuster och där går det att lägga till en funktion så att det kommer upp frågor. Det kan vara: ’Hur många års erfarenhet har du av VVS?’ med några förvalda alternativ. Har du B-körkort? säger Håkan Lindell, hr-chef på Ömangruppen.

Färre slåss om kompetensen: Installationsfirmorna om byggarnas tvärnit i Stockholm

Det handlar om att få potentiella medarbetare att agera medan de ser jobbannonsen. Allt ska kunna klaras av på två minuter med mobiltelefonen utan dator.

– Det är som köpet i en butik. Att göra det enkelt för de som köper, att de känner att det är rätt. I normala fall är det krav att skicka med cv och ett personligt brev och då struntar många i det. Det blir för jobbigt, säger Håkan Lindell.

Krav på regeringen: Klimatomställningen kräver tusentals fler installatörer

Ömangruppen började söka personal under sommaren.

– Jag tycker att vi har fått fler ansökningar, absolut. Och under semestern har många inte tillgång till dator då de inte är på jobbet.

Ömangruppen söker både service- och installationstekniker till Växjö. För att vara kvalificerad för de aktuella tjänsterna krävs erfarenhet som tekniker inom ventilation, kyla, värme, styr och regler, eller närliggande branscher. Det krävs också grundläggande behörighet inom el.

Rexel-vd:n: ”Installatörerna klarar sig inte om de inte blir mer rådgivande åt sina kunder”