Logga in

Ljusbågen sänkte sjukhusets ställverk – men reservkraften gick inte igång

Publicerad
28 aug 2019, 10:42

Nyköpings lasarett drabbades av ett omfattande elavbrott i helgen. Nu får reservkraftslösningen kritik.

Det var vid lunchtid i lördags som Nyköpings lasarett plötsligt blev strömlöst. Akuten tvingades stänga och två patienter evakuerades från intensivvården. Först vid 18-tiden var strömmen tillbaka.

Lex Sara-anmälan: Solcellerna kopplades in – och elanläggningen löpte amok

Enligt Region Sörmland pågick ett underhållsarbete när en ljusbåge uppstod i ett lågspänningsställverk på sjukhuset. En ljusbågsvakt aktiverades och stängde ner hela ställverket. Men reservkraftsystemet, som är placerat i samma kulvert som ställverket, gick inte igång. Orsaken var att lasarettets reservkraft endast träder in vid högspänningsproblem.

”Den reservkraft vi har är kopplad till högspänningsnätverket. Sker avbrott på lågspänningsnätverket är det UPS:er, batterier, som ska gå in som reservkraft under tiden som orsaken till avbrotten åtgärdas”, skriver Region Sörmland på sin webbplats.

– Vi får inte starta reservkraft mot ett fel, förklarar Hans Nilsson, drifttekniker och enhetschef för fastighetsservice Västra, för SVT Nyheter.

Upplägget får kritik av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Man ska ha två inmatningsställen när man konstruerar en försörjningsanläggning som är så viktig som till ett sjukhus, säger Jan-Olof Olsson, sakkunnig på MSB, till Södermanlands Nyheter.

”En av de värsta elcentraler jag sett”

Det finns inga rapporter om att någon patient ska ha kommit till skada under de strömlösa timmarna. Sjukhuset gör en analys av händelsen för att undersöka vad som gick fel och föreslå förändringar så att liknande incidenter inte sker igen.