Logga in

”Världens säkraste” solcellsbatteri som brann i Örebroskola

Publicerad
10 jun 2019, 16:18

Ingen explosionsrisk när batterilagret brann i en Örebroskola i förra veckan, uppger tillverkaren. ”Som en helt vanlig elbrand.”

Automatlarmet utlöstes tidigt på fredagsmorgonen i ett teknikrum på Änglandaskolan i Örebro. Det var ett batterilager kopplat till en solcellsanläggning som brann, och flera enheter från räddningstjänsten kom till platsen.

Läs mer: Därför brinner hoverboarden – men inte borrmaskinen

Lokala medier, som P4 Örebro och SVT rapporterade om att det skulle röra sig om litiumbatterier som utvecklade giftig rök. Helt fel, enligt svenska Nilar, som har tillverkat de aktuella batterierna i sin fabrik i Gävle. Det är i stället nickelmetallhydridbatterier, NiMh, en teknik som Nilar marknadsför som världens säkraste battericell.

– Våra batterier har inget dramatiskt brandförlopp, inga giftiga gaser och ingen explosionsrisk. Hade det varit litiumbatterier så hade det varit jäkligt farlig, men nu blev branden som en helt vanlig elbrand, säger Marcus Wigren, vd på Nilar.

I teknikrummet fanns tre stycken batteriskåp på 60 kWh vardera. Ett av dem brann, de andra två är oskadda. Fyra personer från Nilar åkte till brandplatsen och tog med sig det skadade batterisystemet till Gävle för analys. Utredningen är inte färdig ännu, men Marcus Wigren tror inte att batteriet har orsakat eldsvådan.

Läs mer: ”Elcentraler vanligaste orsaken till bränder i elinstallationer”

– Med största sannolikhet rör det sig om något utanför batteriet som handhavandet, ett elfel eller vad som helst, säger han.

Branden orsakade rökskador på teknikrummet, men skolans verksamhet påverkas inte. Kommunala Futurum fastigheter ser mycket allvarligt på det inträffade, enligt ett pressmeddelade. Liknande batterier som finns på Norrbyskolan togs ur drift efter branden. Fastighetsbolaget har tills vidare även valt att avbryta planerade installationer på Tullängsskolan och Vintrosa skola.

Läs mer: Här är elfelen bakom den ödesdigra elbilsladdningen