Logga in

Nätbolagets anläggning pekas ut som orsak till Camp Fire-branden som krävde 85 liv

Publicerad
16 maj 2019, 16:22

Delstaten Kaliforniens dödligaste brand någonsin förstörde dessutom 18 000 byggnader och brände ner 60 000 hektar mark. Utredare var snabbt på plats men först nu har de pekat ut en brandorsak.

Paradise är det mest kända av de flera samhällen som brändes ner till grunden i Camp Fire-branden som startade 8 november förra året i Butte i norra Kalifornien. Branden startade under de tidiga morgontimmarna av högspänningsledningar som kom i kontakt med torr vegetation.

Misstanken kom snabbt: Elavbrott 15 minuter innan Camp Fire startade

Bidragande orsaker till brandens snabba spridning och förlopp, enligt Cal Fire, delstaten Kaliforniens myndighet för skog och brandskydd, var varmt väder, låg luftfuktighet och starka vindar. Elanläggningen som myndigheten anser har orsakat branden ägs av Pacific Gas & Electric, ett av Kaliforniens tre stora nätbolag.

Ställverksexplosionen i Karlstad: ”Det flög porslinsbitar runt om i ställverket”

Utredare från myndigheten var snabbt på plats där branden började, vid en högspänningsledning nära en transformatorstation i Pulga i länet Butte i norra Kalifornien. Men även en andra brand startade i närheten, också den genom att vegetation fick kontakt med en högspänningsledning. Den andra branden slukades och blev en del av den första.