Logga in

Så lätt felkopplas ”norska spisdonet”

Publicerad
23 apr 2019, 15:06

I en video i Facebookgruppen Elfel, visar elektrikern Peter Fjäll från Karlstad hur lätt ett norskt spisdon kan råka kopplas ihop åt fel håll. Resultat: Spishöljet blir strömförande.

Peter Fjäll, arbetsledare på Görel Norden i Karlstad, var ute på ett jobb där en av snickarna installerade en ny spis.

– Jag vet inte om han fick en stöt eller vad det var som hände, men som tur var fick han ingen strömgenomgång i alla fall. Men han reagerade på att något var fel, berättar Peter Fjäll.

Företaget bakom spisdonet, Norwesco, stoppar produkten

Tillsammans med kolleger från Görel undersökte Peter Fjäll installationen, och upptäckte att stickproppen satts in åt fel håll – med resultat att spisens hölje blivit strömförande. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag för spisar med enfasanslutning upp till 25 ampere.

Mer elfel: En och en halv elcentral blir sågad

Dessa är vanliga i Norge och brukar därför kallas norska spisdon, även när de som i detta fall kommer från det svenska företaget Norwesco. Fram till i fjol var det inte tillåtet att sälja ”norska spisdon” i Sverige, men vid årsskiftet trädde nya regler i kraft. Numera får man installera både don och uttag.

Läs också: Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?

– För man in den lite vinklat och tar i lite så går det, trots att jordstiftet ska vara vinklat på ett sådant sätt att det inte går att göra.

Peter Fjäll

Men som Peter Fjäll visar i sin film på Facebook, är det lätt hänt att sätta in stickproppen åt fel håll så att fas och jord skiftar plats.

– Det finns ju två urfasningar i stickproppen som ska förhindra det. Men för man in den lite vinklat och tar i lite så går det, trots att jordstiftet ska vara vinklat på ett sådant sätt att det inte går att göra. Det finns heller inga märkningar som tydligt visar hur det ska sitta, säger han.

Quiz: Har du koll på potentialutjämning?

Man kan förstås förutsätta att en yrkeselektriker inte gör ett sådant här misstag. Men som Peter Fjälls berättelse visar, behöver det inte alltid vara en elektriker som nyinstallerar eller ställer tillbaka en vanlig hushållsspis.

– Det var därför jag gick ut med det här på Facebook, för att försöka göra så många som möjligt uppmärksamma på det innan det händer något tillbud.

– Eftersom det handlar en stickpropp så kan det ju vara en snickare, en rörmokare eller lägenhetsinnehavaren själv som gör det. Och med lite envishet kan man alltså få i den fel, säger Peter Fjäll.

Sökes: 40 personer med symtom efter elolycka

Han kontaktade Norwesco om problemet den 24 januari i år.

– Jag fick till svar att de omedelbart skulle kolla närmare på saken, men jag har fortfarande inte hört ifrån dem. Det var därför jag gick ut med det här på Facebook, för att försöka göra så många som möjligt uppmärksamma på det innan det händer något tillbud. Men egentligen är det väl Norwesco själva som borde gå ut och varna, säger Peter Fjäll.

Efter att Peter Fjäll uppmärksammade problemet har Norwesco slutat sälja det norska spisdonet, och börjat utveckla prototyper till en ny och säkrare konstruktion. Det uppger vd:n Per Hemstadius.