Logga in

Nya energisparboxen pekas ut som bluff

Publicerad
29 apr 2019, 16:15

Boxen sänker spänningen i villan för att kapa elnotan.  Men det funkar inte, enligt Villaägarnas test.

Artikeln är uppdaterad. 

”Du kommer att spara ca 8-15% på dina kWh”. Så marknadsförs energibesparingsboxen Kubie, som lanserades på den svenska marknaden av företaget Energivaktarna i fjol. Boxen installeras av elektriker efter elmätaren och säljs bland annat hos Rexel. Den innehåller en transformator som sänker spänningen från 230 V till mellan 210 och 215 V. Och tack vare den lägre spänningen ska även energianvändningen sjunka, enligt marknadsföringen.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker

Men energisparboxen sparar inte alls någon energi, skriver Villaägarna i en rådgivningsartikel. Organisationen har anlitat det statliga forskningsinstitutet Rise (Research institute of Sweden) för att testa produkten. 

”Resultaten av provningen visar att de naturvetenskapliga lagarna gäller även för Energibesparingsboxen Kubie” konstaterar Rise i sin rapport. Det går tyvärr inte att få lägre energianvändning med bibehållen nytta.

Rise har testat boxen med olika typer av ljuskällor: glödlampor och halogenlampor, lågenergilampor/lysrör, LED-lampor, LED-lysrör samt LED-paneler. Allt för att efterlikna olika typer av elförbrukare.

”Resultaten av provningen visar att de naturvetenskapliga lagarna gäller även för Energibesparingsboxen Kubie”

Ur Rise-rapporten

Läs mer: Clas Ohlsons elektriker överbokades direkt

Glödlampor har exempelvis en spänningsberoende effekt, vilket även elmotorer och värmeelement har. När spänningen sjunker så sjunker även strömmen och effekten. Det innebär att lampan lyser svagare, elmotorn får mindre kraft medan värmeelementet måste vara tillslaget längre tid för att värma upp ett rum till önskad temperatur.  

LED-lysrör brukar däremot sträva efter konstant effekt. Detsamma gäller exempelvis datorer och tv-apparater.  Sjunker spänningen så ökar elektroniken automatiskt strömmen. Därmed sänks inte energianvändningen.

Dessutom använder boxen ström för egen del, även om alla övriga elprylar i hemmet stängs av. På ett år använder en inkopplad box cirka 200 kWh, som omvandlas till värme.

Energivaktarnas vd Claes Brorsson tillbakavisar rapportens slutsatser. Han uppger att företaget har rapporter från oberoende mätinstitut både i Sverige och utomlands på större modeller av produkten som visar att besparingssiffrorna stämmer. Men många tester är kunders egendom och får därför inte spridas hur som helst. Han påpekar också att spänningen redan idag varierar över dygnet, men att man aldrig hör talas om någon komfortminskning av den orsaken.

Han vänder sig även emot testmetoden där lampor använts för att utvärdera boxen. Rise besvarar kritiken med att lampor med olika driftskarakteristik simulerar den blandning av totala förbrukare som man normalt har i en villa.

På Energivaktarnas hemsida beskrivs ett antal referensinstallationer i Sverige, däribland HSB Pampas i Solna som uppges ha sparat mer än 8 procent på kilowattimmarna i ett hus. Enligt Claes Brorsson finns cirka 200 installationer i Nederländerna där 80 procent av installationer har givit en besparing på 9-15 procent av energianvändningen.

Läs mer: Slösar du också tid på onödig skyddsutjämning?