Logga in

Elsäkerhetsverkets plan för att minska fulelen

Publicerad
4 apr 2019, 10:02

Hemmafixare elfuskar gärna om det sparar en slant. Samtidigt leder olagliga elinstallationer till dödliga bränder, stora egendomsskador och elolyckor. Elsäkerhetsverket har fått i uppdrag från regeringen att försöka minska elfusket.

Farliga elfel upptäcks ibland innan de orsakat allvarliga bränder, har man hängt ett tag i Facebookgruppen Elfel ser man mängder av brända kopplingar, ofta gjorda av övermodiga gör-det-självare. Men fel i elinstallationer står trots det för sin del dödliga bränder (länk till en avhandling från Karlstads universitet från 2018) och stora egendomsskador.

”Vi vet att det är ett stort brus därute som folk möts av. Det är nätforum och hemmafixarprogram, ibland är information korrekt, ibland är den felaktig. Vi vet att vi måste försöka nå igenom bruset.”

Camilla Arnäs-Nielsen, kommunikatör Elsäkerhetsverket.

Tragisk dödsolycka: Letade metmask med elkabel – avled

Därtill kommer också personolyckor med strömgenomgång. Minns ni till exempel hyresgästen som elchockades i duschen för att hyresvärden fixat elen själv? Men det är bara i undantagsfall som fulel rättsligt efterspel. Det finns olagliga elinstallationer i 30 procent av svenska hem enligt en undersökning från 2017 och med den bakgrunden har Elsäkerhetsverket fått i uppdrag från regeringen att göra insatser riktade mot privatpersoner.

Vem har gjort det här? ”Herren i huset skruvade på sig när jag frågade vem som installerat”

Camilla Arnäs-Nielsen– Vi vet att det är ett stort brus därute som folk möts av. Det är nätforum och hemmafixarprogram, ibland är information korrekt, ibland är den felaktig. Vi vet att vi måste försöka nå igenom bruset och det klarar vi inte själva.

Det säger Camilla Arnäs-Nielsen, kommunikatör på Elsäkerhetsverket och den som samordnar regeringsuppdraget. Hon betonar att myndigheten inte har möjlighet att följa alla diskussioner i nätforum. I stället handlar det om att få fler aktörer att tala med samma röst och budskap. Med i den externa referensgruppen för arbetet sitter till exempel återförsäljare av elmaterial, alltså de byggmarknader som ibland får skäll för att de är har för dålig kunskap om det material de säljer.

Ansvarsfråga: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

– Från handeln finns ett stort intresse för det här. Man vill vara en seriös aktör på marknaden som kan informera sina kunder på ett kunnigt sätt och sprida rätt information.  

Elsäkerhetsverkets roll kan därför vara att skapa digitala utbildningar för butikspersonal för att stärka dem i den kunskap de för över till sina kunder.

Vanligt men… Riskfyllt elhack

Regeringsuppdraget som myndigheten arbetar med löper till och med år 2020 och det som händer i år är framförallt förberedelser för att nästa år kunna gå ut med information till konsumenterna. Där ingår arbetet med att få så många som möjligt i branschen att vilja delta i kommande insatser. Hittills har man i samarbete med referensgruppen tagit fram en grund för vilka insatser som ska göras. Nu handlar det om att mejsla fram detaljerna i planen, men översiktligt består den av sju punkter.

Rättsfall: Så mycket får campingägare betala för brister i elsäkerhet

Elsäkerhetsverkets handlingsplan

  • Ta fram gemensamma budskap
  • Skyltning och symboler för butiker och e-handel.
  • Informationsmaterial i både print och digital form till konsumenter och butikspersonal.
  • Handbok till anläggningsinnehavare
  • Innehåll i form av nyheter, film och kampanjer i sociala medier
  • Utbildning av butikspersonal
  • Vidareutveckling av e-tjänsten Koll Elföretaget.

Ännu ett fall: Här är hela listan på elfelen i Nybrovillan