Logga in

Efter felkopplingen: Norwesco stoppar norska spisdonet

Publicerad
23 apr 2019, 15:39

Norwesco stoppar det norska spisdonet, som kan göra spishöljet strömförande om det kopplas ihop åt fel håll. Problemet uppmärksammades av elektrikern Peter Fjäll. 

Den 23 mars lade elektrikern Peter Fjäll i Karlstad upp en film i Facebookgruppen Elfel där han visar hur ett så kallat norskt spisdon lätt kan råka kopplas ihop åt fel håll. Med resultat att spishöljet blir strömförande.

Spisdonet kommer från svenska Norwesco, som har slutat sälja produkten efter att Peter Fjäll uppmärksammade problemet.

Företaget har börjat utveckla prototyper till en ny och säkrare konstruktion, uppger vd:n Per Hemstadius.

Han framhåller att stickproppen med tillhörande uttag har testats, godkänts och S-märkts av provnings- och certifieringsföretaget Intertek Semko.

Läs också: Johanna laddade bilen i Schukouttaget – och förlorade sitt hem

– Filmen visar ju att det faktiskt går att göra fel, och det vill vi inte negligera. Vi ser allvarligt på den här typen av incidenter.

Per Hemstadius, vd, Norwesco

– Och vi har tidigare aldrig hört talas om ett enda tillbud med den här produkten. Som Peter Fjälls film visar, så krävs det också ganska mycket våld för att man ska lyckas koppla in den på fel sätt. Därför gjorde vi initialt bedömningen att vi inte behövde göra några återkallelser, säger Per Hemstadius.

Elektrikerveteran ställer upp: Han jagar elfel i hemmen

Han uppger dock att företaget började undersöka produkten närmare så fort Peter Fjäll uppmärksammat dem på problemet.

– Filmen visar ju att det faktiskt går att göra fel, och det vill vi inte negligera. Vi ser allvarligt på den här typen av incidenter.

Äntligen: Elsäkerhetsverkets plan för att minska fulelen

Därför har Norwesco nu stoppat försäljningen av det norska spisdonet, och börjat utveckla en ny prototyp som ska säkerställa att den här sortens misstag blir omöjliga.

– Vi har också pratat med Intertek Semko om problemet, och bett dem göra nya tester när prototypen är klar. Tills en ny produkt är färdig och godkänd råder fullständigt försäljningsstopp, säger Per Hemstadius.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker