Logga in

Tjuvkopplade elskåpet – med startkablar

Publicerad
26 mar 2019, 16:06

Ett anonymt tips fick Vattenfall att göra en kontrollmätning. Nu döms mannen som tjuvkopplade elskåpet.

Eskilstuna tingsrätt har dömt en man som har tjuvkopplat sitt elskåp med startkablar för ”olovlig kraftavledning”. Stölden uppdagades efter att Vattenfall Eldistribution fick ett anonymt tips för några år sedan. Företaget beslutade sig då för att göra en kontrollmätning.

Läs också: Elektrikern blev skjuten: ”Då hör jag ett ptch – och plötsligt svider det till”

En mätare sattes upp på en stolpe och all el som gick in i fastigheten registrerades. Efter några månader jämfördes resultatet med förbrukningen enligt fastighetens elmätare. Det visade sig att mannen hade använt drygt 10 000 kWh mer el än vad han hade debiterats för under mätperioden.

Läs mer: Rörmokare misshandlade elektriker 

Polisen gjorde då ett tillslag tillsammans med Vattenfalls utredningsingenjör och upptäckte att elskåpet var tjuvkopplat med två startkablar som kopplats in mellan mätarsäkringen och elmätaren.  Vattenfall ser fler tecken på att den olovliga – och farliga – kraftavledningen hade pågått i flera år. Den avskalade matarkabeln var exempelvis ärgad, och kopparn var alldeles för mörk för att kabeln skulle kunna vara nyskalad.

Läs mer: ”Elskåp i dåligt skick med spänningen på är inte optimalt”

Han hävdar att det var en provisorisk lösning under några dagar för att hindra säkringarna från att gå i väntan på elektriker.

Mannen erkänner att han har satt dit startkablarna i elskåpet. Men han hävdar att det var en provisorisk lösning under några dagar för att hindra säkringarna från att gå i väntan på elektriker. Att han hade kopplat förbi elmätaren förstod han inte, säger han.

Läs också: 19-åring brännskadades av 20 000 volt – nu döms elbolaget

Men tingsrätten går på åklagaren linje och dömer mannen för olovlig kraftavledning. Straffvärdet för gärningen är egentligen ett kortare fängelsestraff. Men mannen dömdes strax före nyår till fängelse för misshandel och rattfylleri, och kraftavledningen ger ingen förlängning av det straffet. Däremot ska han betala skadestånd på drygt 61 000 kronor till Vattenfall Eldistribution. Domen kan överklagas fram till den 9 april.