Logga in

“Det var lite bistert när det började krångla direkt”

Publicerad
6 feb 2019, 15:06

Johan Jarefors, elinstallatör på Skistar hade knappt fått på kaffet klockan 4 i början av arbetspasset första tävlingsdagen på alpina VM i Åre, när första radioanropet kom.

Ingemar Stenmark kommer och Lindsey Vonn med 82 världscupsegrar gör sin sista tävling i Åre och misslyckades därmed med ambitionen att slå Stenmarks rekord, (han har 86 världscupsegrar).

VIDEO: Se videoklippet från det här reportaget här.

Första tävlingsdagen efter invigningen bjuder på 24 minusgrader och Johan Jarefors, elinstallatör på Skistar hade knappt fått på kaffet vid arbetsdagens start klockan 4 på morgonen när första radioanropet kom.

– Det var lite bistert när det började krångla direkt, skrattar Johan.

Åre-VM – skyltfönster för Vinter-OS: ”Vi har till och med ett elverk vi kan flyga ut”

I Duved en mil väster om Åre hålls kvaltävlingarna där alla nationer är med. Även om ö-nationen Tonga inte har en chans att ta sig vidare får de åtminstone kvala. Här har stolliften strulat under morgontimmarna.

– I den här kylan går lager och fett trögt. Vi har en givare som ska se till att liftstolarna inte kolliderar och den slår ifrån vid en viss tolerans. När det är så här kallt och mekaniken kärvar då blir det problem, säger Johan.  

Det är ofta mekaniska snarare än elektriska problem i liftanläggningarna och nödsystemen bygger på 24 voltteknik. Det här gör att liftförare och lifttekniker utan elbehörighet kan köra en lift på reservkraft från en dieselmotor för att tömma den på skidåkare även efter ett haveri i en elmotor eller något annat behörighetskrävande system.

Mer om att jobba som elektriker i Åre: ”Det är ett väldigt omväxlande jobb”

Efter en brottningsmatch mellan liften och Johan och hans kolleger inne i kontrollrummet i lifthuset bestämmer de sig för att avvakta.

– Just den här reservdelen har vi inte på lager, men Leitner, tillverkaren har personal på plats och de har lämnat förslag på vad vi kan använda istället.

Liften går. Vi åker upp till toppen för att ta några bilder. På vägen upp ser vi att en av de dryga tusen metallhalogenlampor som klarar TV-sändningarnas krav har slocknat. Senare ser vi några av elektrikerna från Johnsons El som sköter det fasta belysningsnätet klättra upp i en stolpe. Samarbetet mellan de olika elföretagen i Åredalen är tätt och det gäller inte minst nu under VM. Skistar som har sitt eget högspänningsnät får sin matning från Jämtkraft vars 130 kV-ledning går genom byn. Här berättar Jämtkrafts driftledare Urban Persson om fem förberedelser som ska hålla spänningen på genom hela VM. “Vi har till och med ett elverk vi kan flyga ut med helikopter”