Logga in

”Det här är ett av de värsta felen du kan råka ut för”

Publicerad
23 jan 2019, 14:15

Man kan aldrig få hundraprocentigt skydd mot den här sortens missöden, enligt Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg.

Elektrikern och yrkesläraren Henric Hagberg, som är Elinstallatörens expertkommentator, betonar att han inte kan ta ställning i tvisten mellan paret Holmqvist och Skellefteå Kraft.

Paret i Skellefteå fick skador för tiotusentals kronor när en gran skadade luftledningen

– Men som jag brukar säga till mina elever: Det här är ett av de värsta felen du kan råka ut för. Även om huset inte brinner ner så blir det besvärligt med trista försäkringsärenden och sådant, säger Henric Hagberg.

Motsägelsefullt om elsäkerhet

Det är heller inte bara villor med luftledning som kan drabbas av att huvudnolledaren förstörs, med överspänning som resultat.

– Det kan hända vem som helst, oberoende av fastighet och typ av ledning. Även om du gräver ner kabeln kan den ju skadas av en grävmaskin, av råttor som gnager eller vad som helst. Och då kan det gå så illa att just huvudnolledaren drabbas, säger Henric Hagberg.

Lyckligtvis är det väldigt ovanligt:

– Du ska ha maximal otur för att det ska hända, och det är fruktansvärt olyckligt när det händer, men det kan absolut hända. Är man orolig för sin anläggning så kan man ju alltid be att få den besiktad av en elektriker, och göra vad man kan för att förebygga sådant här. Men hundraprocentigt säker kan man aldrig bli, säger Henric Hagberg.