Logga in

161 solceller stals i ny fräck kupp

Publicerad
25 jan 2019, 10:45
| Uppdaterad
24 feb 2021

”Garanterat en planerad stöld”, säger polisen om veckans stora solkupp i Skåne. Krav på elstängsel är ingen garanti. Det visar tjuvarnas förslagna metod i ett tidigare fall.

Natten mot onsdagen stals 161 solpaneler från Hanaskogs gård i norra Skåne. Solpanelerna, som stod monterade på stativ längs riksväg 19, var värda runt 400 000 exklusive moms. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

Läs mer: Alla Åkes solceller blev stulna – igen

– Det är garanterat en planerad stöld. En sådan här stor mängd är inget man bär iväg under armen, säger kommunpolisen Rolf Paimensalo till tidningen.

Tjuvarna stal även en lastbil som troligtvis användes för att frakta iväg stöldgodset. Några misstänkta finns inte än så länge, men polisen har inlett en förundersökning.

– Solpanelerna blir vanligare och vanligare. Då blir stölderna vanligare också, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till TT.

I november skrev Elinstallatören om en annan fräck kupp där 260 solpaneler stals från en solcellspark i Rödeby. Den gången hade tjuvarna klippt upp ett stängsel och kört in med lastbil.

Läs mer: Så skyddar du solcellerna från tjuven

För att göra det svårare för tjuvarna har exempelvis Länsförsäkringar infört krav på larmat staket för solceller som installeras på marken. Men det har förekommit stölder där solcellstjuvar har överlistat även sådana skydd. I maj 2017 stals 143 solpaneler från Varberg Energis solcellspark, som skyddades av ett industristaket och ett elstängsel kopplat till larm. Men tjuvarna lyckades ta sig fram och tillbaka över stängslen utan att nudda dem. De tog helt sonika en traktor och träpallar från en granngård och klättrade över hindren med hjälp av pallar och stegar. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning

Elinstallatören har tidigare skrivit om en privatperson utanför Värnamo som fick sin solcellsanläggning länsad – två gånger. Även utanför Arvika har en solcellspark drabbats av inbrott vid mer än ett tillfälle.