Logga in

“Verkligen ett förtroendeuppdrag för oss”

Publicerad
10 dec 2018, 16:14
| Uppdaterad
15 apr 2021

Allt ljus på kvällens Nobelfest styrs från ett ljusbord. Men bakom det står Peter Mörkdal redo att gripa in. Han är en av ägarna till Eldkvarns elektriska som sköter elservicen i Stockholms stadshus.

Den brukar betraktas som världens största partaj. När Nobelfesten firas varje år den 10 december riktar miljontals TV-tittare världen över sina ögon mot bilderna från Stockholms Stadshus. Miljön i Blå Hallen, Gyllene Salen och de andra lokalerna är spektakulär. När det är dags för Nobelfest blir den ännu mer grandios, med levande musik och ljuseffekter på väggar och tak. Då gäller det att elen fungerar.

Från arkivet: Nobelpriset till LED-uppfinnare

Sedan många år är det elinstallationsföretaget Eldkvarns elektriska som sköter elservicen i Stadshuset.

– Det är verkligen ett förtroendeuppdrag för oss. Genom åren har vi varit med och arbetat med stadshusets modernisering. Alla armaturer är numera LED-bestyckade och det mesta är styrt för högsta möjliga energieffektivitet, berättar Peter Mörkdal, en av företagets tre ägare.

Elektrikerns julpyssel: ”I år har jag 32 043 lampor på tomten”

Men när det drar ihop sig till Nobelfest är det ingen som tummar på elnotan. Då tas extra strålkastare in för att skapa ljuseffekter som varierar under kvällen. Allt styrs från ljusteknikerns kontrollbord, men i bakgrunden står alltid Peter Mörkdal beredd. Han är på plats för att säkra att allt fungerar elmässigt denna speciella kväll.

– Inget får gå fel och det har det inte gjort heller på många år. Men för många år sedan var det en del kablar som var trasiga och som vi fick byta ut i sista stund. Sedan dess kontrollerar vi ännu noggrannare all material som ska vara med och provkör allt innan dörrarna öppnas för den stora banketten, förklarar Peter Mörkdal.

Mer ljus: Kommer du sakna halogenlampan?