Logga in

“Vi riskerar till och med att pågående utbildningar kan få läggas ner”

Publicerad
22 nov 2018, 10:53

Den avskalade budgeten som övergångsregeringen presenterar saknar pengar till utbyggnad av yrkeshögskolan som utlovats. 11 000 utbildningsplatser riskerar nu att försvinna.

Representanter för 13 av Svenskt Näringslivs organisationer varnar för detta i en debattartikel på SvD Näringsliv. Installatörsföretagens Amanda Rafter Ekenman berättar vad det här betyder för installationsbranschen.

Läs också: Därför är det rätt med lärlingsprogram för kvinnor

– Självklart drababs våra utbildningar när bara 5–10 procent av ansökningarna kan beviljas. Vi riskerar till och med att pågående utbildningar kan få läggas ner. Det är förödande för en bransch där vi kan möjliggöra klimatomställning, vi kan anställa 10 000  installatörer direkt och vi behöver kompetensutveckla de som redan jobbar.

Debattörerna skriver att de vill att riksdagens partier söker enighet i utskottsbehandlingen av budgeten för att säkra finansieringen av yrkeshögskolan. Risken är nämligen att en tillträdande regerings ändringsbudget inte hinner i tid. Det kommer i så fall leda till att en hel ansökningsomgång fryser inne.