Logga in

Elavbrott 15 minuter innan Camp Fire startade

Publicerad
30 nov 2018, 06:00

Camp Fire som krävt 85 människors liv startade vid en högspänningsledning som precis drabbats av ett avbrott. Brandorsaken är ännu inte fastställd, men nu kommer en rapport som kopplar elledningar till skogsbränder.

Branden i samhället Paradise startade den 8 november och är sedan i måndags under kontroll. Orsaken utreds ännu, men branden startade nära en av elbolaget Pacific Gas & Electrics högspänningsanläggningar. Bara en kvart innan branden började, vid halvsjutiden på morgonen, rapporterade bolaget ett elavbrott i anläggningen. Det här skriver vår amerikanska branschkollega Electrical Contractor Magazine.

Även om orsaken till den här branden inte är färdigutredd ännu är det däremot fastlagt att PG&E:s elledningar under slutet av 2017 var inblandat i ett dussin skogsbränder som krävde 18 människors liv.

I somras rapporterade vi om hur en nedriven kontaktledning av misstag spänningssattes och startade en skogsbrand i Östhammar. Kaliforniska myndigheten mot skogsbränder presenterar ett liknande scenario som en vanlig orsak. Flera fall har rapporterats om kraftiga vindar som bryter elstolpar och gör att spänningssatta elledningar hamnar i gräset. Ett annat närbesläktat scenarion är att träd och grenar piskas mot högspännings- eller distributionsledningar. Redwoodbranden är ett sådant exempel från 2017. Den krävde 9 människors liv och härjade över 14 500 hektar och förstörde 543 byggnader.

Det som lett till att just Kalifornien drabbats mycket hårdare än övriga USA som också har liknande situation med elledningar genom naturområden är att delstaten drabbats av svår och ihållande torka de senaste två åren.

Bara en tiondel av delstatens skogsbränder är relaterade till kraftledningar skriver Electrical Contractor. Men de bränderna har varit så svåra att delstatsmyndigheter överväger att undersöka elbolaget PG&E:s säkerhetsarbete men också gå så långt som att bryta upp bolaget i mindre enheter för at tvinga fram större ansvar för säkerheten kring lokala kraftledningar.

I USA pågår mycket arbete för att gräva ner högspänningsledningar. Men det uppskattningsvis skulle det kosta över 100 miljarder dollar för det kaliforniska elbolaget att gräva ned alla sina högspänningsledningar.