Logga in

Montör nära klippa spänningssatt 125 A-kabel

Publicerad
17 okt 2018, 06:00

Visst ligger andra änden av kabeln bland alla lösa kablarna på golvet? Då klipper jag, tänkte montören.

Tillbudet inträffade i Edsbyn i slutet av september. En elmontör hade kommit till arbetsplatsen för att riva urkopplade kablar som fanns kvar i ett utbytt ställverk, rapporterar Hela Hälsingland. Flera lösa kabeländar låg på golvet men montören bestämde sig för att börja med en avklippt kabel i taket i rummet intill.

Läs mer: Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Kabelns snittyta var täckt av tjock plast så montören kunde inte använda testpennan för att känna om den var spänningssatt. Men han tog för givet att kabelns andra ände var någon av de kabeländar han hade sett på golvet. Och i så fall kunde kabeln ju inte vara spänningssatt, resonerade han. Han lossade därför kabeln från taket och var på väg att klippa den vid brandtätningen in till det angränsande utrymmet. Men så bestämde han sig för att ta rast först.

Efter rasten dök två kolleger upp för att hjälpa till, och tillsammans började montörerna lyfta de tunga kablarna på golvet. När det var avklarat återstod bara kabeln i rummet intill – som den första montören hade varit nära att klippa. Nu stod det klart att kabeln inte alls hade hört ihop med någon lös kabelände på golvet. I stället gick den genom ett tak till ett ställverksfack, och det visade sig att det rörde sig om en inkopplad och spänningssatt 125 A-kabel.

Läs mer: Elfelen bakom elbilsladdningen som brände ner huset

Arbetsgivaren Elektra har gjort en tillbudsanmälan, enligt Hela Hälsingland.  Samtidigt gör företaget en intern utredning.  

– Vi måste försöka minimera riskerna för att liknande saker ska kunna hända så gott det går, säger Pontus Simonsson, som är Elektras filialchef i Edsbyn till Hela Hälsningland.

Läs mer: Udda kabeldragning: ”Lika många kommentarer som det finns elektriker…”