Logga in

”Känns ju riktigt bra att spänningsprovarna återkallas”

Publicerad
26 okt 2018, 09:19

Att Fluke gör en återkallelse är ansvarsfullt, tycker expertkommentatorn Henric Hagberg. Men han är kritisk till hur han fick reda på det.

Fluke gör en frivillig återkallelse av spänningsprovarna T110, T130, och T150 tillverkade före juli i år. Orsaken är att företaget har upptäckt en svaghet i en kabel som skulle kunna leda till felaktiga och i värsta fall farliga mätresultat.  Inga olyckor ska ha rapporterats,  men kunder som returnerar de aktuella provarna får ett nytt förbättrat instrument.

Läs mer: Elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg har 47 av företagets spänningsprovare, som används av hans elever på el- och energiprogrammet i Falköping. Han ger både ris och ros till återkallelsen.

– Det är ansvarsfullt av Fluke att göra en återkallelse, och det gör att jag som lärare kan vara trygg när spänningsprovarna är ute i elevernas händer. Jag känner att Fluke är seriösa med säkerhetstänket och faktiskt gör en åtgärd innan en olycka skett. Det känns ju riktigt bra, säger han.

Däremot är han kritisk till sättet han fick reda på händelsen. Själv upptäckte han återkallelsen av en slump när han läste en kommentar till ett inlägg i Facebookgruppen Elfel i början av veckan. Det var samma kommentar som gjorde Elinstallatören uppmärksam om händelsen.

Läs mer: Våndan av att posta en bild i Elfel

– Om vi inte hade sett Facebookkommentaren, hade vi då vetat om det här? Hur länge kunde mina elever ha fått gå med en potentiellt missvisande spänningsprovare innan vi fick reda på något? Kanske hade en olycka skett först? Vem vet? säger han.

Därför tycker han att Fluke skulle behöva hitta ett effektivare sätt att nå ut till konsumenterna. Samtidigt är han positiv när han sammanfattar sina synpunkter.

– Det känns bra, seriöst och tryggt att Fluke gör en återkallelse innan en olycka skett. Det stärker mer deras varumärke och ansvarstagande i mina ögon. Helt klart, säger han.

Återkallelsen gäller spänningsprovarna T110, T130, och T150 med serienummer som startar på 2157000 eller 21570000 och slutar på 4352999 eller 43529999. Alla kunder som returnerar de aktuella provarna kommer att få ett nytt förbättrat instrument.

Läs mer: Här är elfelen bakom elbilsladdningen som brände ner huset

Spänningsprovaren Fluke T90 omfattas inte av återkallelsen. Inte heller de T110-, T130 och T150-provare som är tillverkade efter 28 augusti i år eller som har ett serienummer som är högre än 4352999 respektive 43529999.