Logga in

Här är nya utmaningen för Petré

Publicerad
24 okt 2018, 14:18

Han har prisats för sitt sätt att driva familjeföretaget som var under ständig utveckling. Därför slog beskedet ned som en bomb: Lindsténs Elektriska är sålt till Bravida. Vd Johnny Petré blir avdelningschef hos installationsjätten.

Vad hände egentligen?

– Det är ett beslut som växt fram över tid. För att utveckla bolaget med 150 anställda vidare behövs mer resurser. Är man så stor behövs bland annat HR och stödsystem. Vi vill ta ett steg till och i det får också jag själv stöd från andra ledare.

Läs mer: Bravida storhandlar i Skåne

Du är också engagerad i branschfrågor som vice ordförande i Installatörsföretagen. Hur får du tiden att räcka till?

–  Det gäller att prioritera och ha balans i livet men visst har det också funnits tider av obalans där jag jobbat för mycket. Jag har förstått mer och mer med tiden hur viktigt det är med balans, att också få tid för familj och träning. Men det gäller också att utnyttja tiden effektivt.

Du är långt ifrån ensam om att sälja. Varför ser vi alla dessa förvärv?

– För de stora handlar det mycket om resursbrist, det är svårt att hitta kompetens och då blir en lösning att köpa bolag. Att vara mellanstor är en svår nivå och många av de bolagen kommer att försvinna men nya kommer hela tiden till.

Läs mer: Instalco köper 100-miljonersbolag i Östergötland

– Jag är inkluderande, tror gott om alla, tycker att teamkänslan är viktig och vill att alla ska ha kul på jobbet.

Varför timingen att sälja nu då du har många år kvar att jobba?

– Det är det som är så bra, att jag kan fortsätta vara med i företaget i ett annat skede. För jag ska ju inte ligga på sofflocket eller spela golf, jag ska fortsätta jobba.

Mer intervju: Svanström: Jag tycker synd om Martin Timell 

Hur är du som ledare?

– Jag är tydlig så att alla i bolaget vet vart vi ska. Men också diplomatiskt lyssnande. En innovatör som vill att vi ska utvecklas. Jag är inkluderande, tror gott om alla, tycker att teamkänslan är viktig och vill att alla ska ha kul på jobbet. Jag vill vara nära, delegera men alla ska känna att de kan ringa eller mejla mig.

När jag frågat runt haglar lovorden om dig. Har du inga dåliga sidor?

– Jovisst. Jag är ganska petig, även om jag utvecklats till att släppa saker.

Chefredaktören har också mött Karolina Dahl: ”Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan”

Du vill ha kvar känslan av familjeföretag. Jag har hört rykten om er knakekorv på fredagar. Hur viktig är den?

– Jo, den är viktig. Det är viktigt med det oväntade. Då är det inte så dumt med lite knakekorv med stark senap till frukost.

– Vi lade om prismodellen för flera år sedan och är helt transparenta med nettopriser och påslag som är olika för olika kunder.

Ni vann EIO guld 2015 för ert företagande, vad gör ni som andra inte gör?

– Vi var tidigt ute med digitalisering, har varit tydliga med vikten av jämställdhet, har en egen skola där lärlingar får ett extra år. Vi är också engagerade i våra medarbetare. De ska känna sig sedda, det tror jag är en brist i samhället i dag.

Läs mer: Vd:n som blev överkörd av en snövessla

Det rasar en debatt om installatörernas användning av grossistpriser med rabatter till kund. Vad är din uppfattning i frågan?

– Jag tycker att vi i branschen måste förändra oss. Vi lade om prismodellen för flera år sedan och är helt transparenta med nettopriser och påslag som är olika för olika kunder. Vi har också differentierat timpriserna för olika yrkesgrupper. För oss har det här varit väldigt lyckat. 

Hur ser din agenda ut för närmsta tiden som filialchef på Bravida?

– Vi ska implementera rutiner och system för kalkyl, order med mera. Österlen blir en ny avdelning på Bravida som jag leder och som ska utvecklas med VS och VVS.

FAKTA

Johnny Petré

Ålder: 47.
Familj: Gift med ­Carina, sönerna Lucas, 18 och Jacob, 16. 
Bor: Villa utanför Ystad.
Utbildning: Civil­ingenjör väg och vatten, läst elbehörighet.
Karriär i korthet: KF Fastigheter med avslutning som ­regionchef, sedan vd i
familjeföretaget.
Aktuell: Filialchef ­Österlen på Bravida efter förvärvet av familjeföretaget Lindsténs Elektriska, som han ägde med svärmodern ­Ingrid, frun Carina och hennes syster Ulrika Rosander.
Vad är det första du gör på morgonen?
— Duschar så att jag vaknar.
Ditt senaste hemmafix?
— Vi har precis flyttat till hus på landet så jag fixar hela tiden. Senast en badrumsrenovering.
Vad ligger på nattduksbordet?
— ­Instruktionsböcker, VVS-Forum och ­Elinstallatören.
Dold talang?
— Jag är bra på att boxas.
Hur sportar du helst?
— Boxning, cykling, löpning och lite golf.