Logga in

Överslag två år efter driftstart

Publicerad
7 jun 2018, 10:48

“Tråkigt för den som har sitt namn på egenkontrollen” är en av kommentarerna i facebookgruppen Elfel på David Eriksson bild som han tog efter att ha larmat brandkår och elbolag.

För dåligt kontakttryck eller för rent utav för hårt? David Erikssons bild från den utbrända elcentralen i det egna trapphuset gav diskussion i Elfel. De flesta lutar åt att fasen var för dåligt åtdragen, även David Eriksson själv. Här berättar han vad som hände den där junikvällen när lamporna började blinka.

”När lamporna mer liknade stroboskop och reläet i stackars hemmabion rasslade som en trasig kardanaxel.”

David Eriksson

Läs mer: ”Elmontörens känsla i armen stämmer inte alltid”

– Felet började med att  lampor och elektrisk utrustning etc fladdrade av och på, av och på i lägenheten. Strömmen kom och gick med pauser mellan 1–10 sekunder och bara en fas var påverkad. När lamporna mer liknade stroboskop och reläet i stackars hemmabion rasslade som en trasig kardanaxel slog jag av huvudbrytaren i lägenheten och öppnade ytterdörren. Det luktade hoppsan i hela trapphuset.

David gick ner till bottenvåningen i huset, byggt bara två år innan händelsen som inträffade i juni 2011.

Mer moment: Är en skruv lös – eller saknas den?

– Jag hörde ljudet från ljusbågen och öppnade dörren till förrådet där elskåpet stod och allt va rökfyllt. Jag ringde brandkåren och elbolaget och strax därefter tystnade överslaget. Jag vet inte om säkringen för den fasen gick då eller inte. Brandkåren kom förstås och vädrade ur, då branden hade självdött som tur var.

Läs mer: Fasen vad svårt – klippa eller såga?

Rökskadorna gjorde att hela racket fick bytas ut. Överslaget skedde alltså två år efter att huset var inflyttningsklart. Och David tror att det var en dåligt ansluten inkommande fas som orsakade branden, efter lång tids varmgång.

– Det syns tydligt på bilderna att det under en längre tid varit bra ljummet.