Logga in

Så lite tjänade Gummifabrikens “falska företagare”

Publicerad
3 maj 2018, 16:17

Skandalerna på Gummifabriken i Värnamo fortsätter trots att huset är invigt. Värnamo Nyheter avslöjar att byggföretaget Tage & Söner anlitat polska “egenföretagare” för 124 kronor i timmen.

Egenföretagare från Polen som startat sina enskilda firmor kort innan de kom till Sverige och avregistrerat dem efter att arbetet på Gummifabriken var klart är en tvistefråga mellan fackförbundet Byggnads och byggföretaget Tage & Söner, det skriver Värnamo Nyheter (betallänk) som granskat turerna på Gummifrabriken.

– Ska man räknas som egenföretagare ska man vara självständig och det ska finnas en varaktighet i verksamheten, det säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket till Värnamo Nyheter.

Elinstallatören har skrivit om Tage & Söners byggande av Kulturhuset Gummifabriken i Värnamo efter att Bravidaavdelningen där i ett unikt fall lämnade bygget i protest för att återkomma först 12 dagar senare. Så sent som i februari avslöjade Värnamo Nyheter att vatteninträngningar skett 23 gånger under bygget, bland annat vattenskadades en elcentral från etapp 1 när en betongborr under etapp 2 av bygget hamnade rakt in i centralen.

Fallet som nu uppdagas handlar om arbete som utförts av så kallade egenföretagare. Värnamo Nyheter har tagit del av fakturor som visar att en egenföretagare fakturerat 124 kronor i timmen inklusive polska skatter och egenavgifter. Fakturan på 25 715 kronor för 208 timmar hade, om egenföretagaren istället varit anställd motsvarat en lönekostnad om cirka 60 000 kronor. Byggnads hävdar att svensk lön och skatt undvikits.

Inget av de nio utländska företag som finns på Tage & Söners underentreprenörslista för Gummifabriken har, enligt Värnamo Nyheter, anmälts till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Av de nio är åtta enskilda firmor och ett är ett aktiebolag. Firmorna bildades i Polen strax innan de skulle åka till Sverige och jobba. De registrerades för f-skatt i Sverige men har inte redovisat vare sig skatt eller sociala avgifter i Sverige och samtliga har senare avregistreratas för F-skatt. Ingen av dem har godkänts av Byggnads men eftersom förhandlingen strandade lokalt har den gått vidare till central förhandling som heller inte är avslutad.

Perspektiv: ”Ta upp din knutna näve och peka ut riktningen”