Logga in

Rogers fynd förbryllade Elfel

Publicerad
16 maj 2018, 14:56

Det ser ut som ett vanligt vägguttag med 230 Volt, men kan bjuda på otäcka överraskningar för den som pluggar in vanlig hemelektronik.

Under en bostadsrenovering stötte elektrikern Roger Edén på något som var både förvånande och farligt. Vägguttaget bredvid kökssoffan såg ut som ett vanligt uttag för 230 Volt, som av någon anledning var övertejpat. När Roger Edén mätte spänningen i uttaget visade den sig vara 400 Volt.

– Jag trodde först att det var någon hemmafixare som kopplat fel, men förstod senare att det kunde handla om en äldre lösning för inkoppling av 400 Volts elelement, säger han.

Läs mer:  Är en skruv lös – eller saknas den?!

Installationen förekom under 1960-, 70- och 80-talen, men görs inte längre. En orsak kan vara risken för missförstånd.

– Det finns ingen skylt som talar om att uttaget har 400 Volt. Det är livsfarligt. De flesta mäter ju inte innan de pluggar i något, säger Roger Edén.

”Problemet är att 400 Volts-elementen ofta krävde bara två eller tre faser (beroende på modell och typ). Hemmafixaren har sedan missuppfattat hur ledarna i kabeln varit anslutna i elcentralen”

Henric Hagberg, Elinstallatörens expertkommentator.

Vägguttaget som det ser ut på bilden har aldrig varit tillåtet, menar både Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg och Fredrik Sjödin, expert installationsteknik hos Installatörsföretagen. Att det hamnat ett uttag där det tidigare satt en elradiator beror med stor sannolikhet på att en ”hemmafixare” tyckte att det passade bra.

– Problemet är att 400 Volts-elementen ofta krävde bara två eller tre faser (beroende på modell och typ). Hemmafixaren har sedan missuppfattat hur ledarna i kabeln varit anslutna i elcentralen, säger Henric Hagberg.

Läs mer:  Brandrisk – eller inte?!

Missförståndet består i att brun och blå ledare använts som faser till elementet, men fixaren har trott att blå är neutralledare eftersom det vanligtvis är så. Sedan har hemmafixaren installerat ett vägguttag och anslutit den blåa ledaren på N i uttaget. Detta har gjort att det blivit 400 Volt i uttaget, eftersom blå ledare i själva verket varit ansluten på en fas i elcentralen.

– Det är svårt att säga med säkerhet exakt hur det är i just detta fall, men fenomenet är något som många stött på i äldre hus. Problemen med denna missuppfattning finns därute på många ställen tyvärr, säger Henric Hagberg.

”Tänk dig om du kopplar in din nya dator på laddning i 400 Volts-uttaget. Din laddare kommer att gå sönder direkt. Är det en apparat som innehåller elektronik så kommer den att gå sönder”

Henric Hagberg, expertkommentator

I Facebook-gruppen Elfel spekuleras kring vad som kan hända om någon vanlig hemelektronik kopplas in i uttaget. ”Satsar på svart rök med fyr(verkeri) i slutet” skriver Tommi Peltonen med skämtsamt allvar.

Henric Hagberg varnar också för den här typen av uttag.

– Tänk dig om du kopplar in din nya dator på laddning i 400 Volts-uttaget. Din laddare kommer att gå sönder direkt. Är det en apparat som innehåller elektronik så kommer den att gå sönder, säger han.

Hagberg väcker också frågan om vad ett försäkringsbolag skulle säga om en dyr pryl går sönder på grund av ett sådant här vägguttag. Grundregeln är att man inte får ändra eller göra tillägg på en fast installation utan att vara auktoriserad, vilket kan påverka om en försäkring betalas ut eller ej.

Mer om riskinstallationer:  Elrelaterade bränder upp 65 procent

På webb-forumet Alternativ.nu ger Torbjörn från Medelpad tips om den här typen av vägguttag: Ofta finns ett par trefasgrupper i elcentralen som används enbart för elvärmen. Om elvärmeinstallationen fortfarande är i drift avråder han från åtgärden att dra fram nolledare och koppla in enfas 230 Volts-laster på samma grupp. Det kan leda till problem och fara vid exempelvis kortslutning.

Om gruppen för elradiatorn (som tagits bort) har egna säkringar går det dock att göra om den till en vanlig enfasgrupp för 230 Volt, menar Torbjörn. Viktigt är då att ändra i elcentralens gruppförteckning, så att det syns tydligt att det är en enfasgrupp som matar ett vanligt vägguttag.

I annat fall är det bäst att ta bort eller sätta för uttaget. Det blev lösningen som Roger Edén valde.

– Jag kopplade bort uttaget och satte för ett täcklock. Det verkade säkrast, säger han.