Logga in

”Elskåp i dåligt skick med spänningen på är inte optimalt”

Publicerad
16 maj 2018, 14:26

I Motala är gatubelysningen i bedrövligt skick. Av de 1300 stolparna som är i sämst tillstånd riskerar en del att helt enkelt ramla omkull. Och om de farligaste elfelen inte åtgärdas direkt hotar gatukontoret slå av strömmen.

Gatubelysningen i Motala kommun är rejält eftersatt. Tekniska nämnden har inventerat 10 000 belysningstolpar varav 1300 är minst 50 år gamla eller i så dåligt skick att de håller på att rosta sönder. Det här skriver Motala & Vadstena tidning (betallänk). I en rapport från kommunens tjänstemän skriver de till politikerna att 72 miljoner kronor behöver investeras under en tioårsperiod, men akuta elfel – som spänningssatta elskåp utan petskydd måste åtgärdas omedelbart för 6 miljoner kronor.

Pojke förlorade medvetandet: Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

”Jag har meddelat politikerna att om vi inte får de här sex miljonerna så måste vi stänga av gatubelysningen.”

Ove Andersson, gatuingenjör på tekniska nämnden i Motala.

– Det har inte skett några olyckor, men elskåp i dåligt skick med spänningen på är inte optimalt på något sätt. Det kommer vi att åtgärda direkt. Det får kosta vad det kostar, säger Fredrik Feldt, teknisk chef på kommunen till MVT.

Barn fick elstöt på förskola

Politikerna har beviljat hälften av summan som behövs för att åtgärda de mest allvarliga elfelen.

– Jag har meddelat politikerna att om vi inte får de här sex miljonerna så måste vi stänga av gatubelysningen.

Det säger Ove Andersson, gatuingenjör på tekniska nämnden till tidningen. Han berättar också att strömförluster i risiga kablar kostar kommunen 800 000 kronor per år. Av de många stolpar som rostat sönder kommer en del också att ramla.

Så mycket får campingägare betala för brister i elsäkerhet

– 95 procent av de dåliga stolparna kommer sannolikt inte att ramla inom en tioårsperiod, men vi kan inte säga vilka som kan råka göra det, säger Ove Andersson.

Det är till risiga stolpar och kablar som resten av de 66 miljonerna ska användas . Och till byte mot led-lampor som också skulle spara kommunen energi, det här rapporterar Motala & Vadstena tidning.

Tveksam kabeldragning från belysningsnät på Kungstornet i Strängnäs