Logga in

Jordfel: Grindens hänglås började blixtra

Publicerad
4 apr 2018, 14:00

En grind på perrongen blev strömförande när tågen passerade. Orsak: felaktig jordning.

Natten till den 13 mars skulle snöröjningspersonal låsa upp en grind på en pendeltågsstation i Stockholm. Då passerade ett tåg – och hänglåset började gnistra. Det skriver Sekotidningen.

Läs mer:  Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

Orsaken visade sig vara någon form av fel på jordningen som gjorde att grinden drog till sig returström när tågen passerade. Eventuellt saknades jordning helt.

Grinden är placerad så att även passagerare kan komma åt den. Ändå dröjde det till klockan åtta på morgonen, cirka åtta timmar efter anmälan, innan trafiken stoppades.

Läs mer: Kunden distraherade – elektriker fick strömgenomgång

Erik Lüdicke, personen som upptäckte och anmälde felet, berättar för Sekotidningen att det var ren tur att han inte hade hunnit öppna grinden när tåget passerade.

– Nu tog ju strömmen den enklaste vägen och det var genom hänglåset, eftersom det var av metall. Men om jag öppnat och haft en hand på staketet och en på grinden hade strömmen gått genom mig, säger han.

Efter händelsen startade Trafikverket två utredningar. En för att finna orsaken till elfelet, en för att ta reda på varför det tog flera timmar innan det åtgärdades. Ytterligare tre stationer har haft problem med jordningen men nu ska alla fel vara åtgärdade.

Läs mer: Hanna och Ronnys drömvilla vimlade av elfel

Även Elsäkerhetsverket har kopplats in.

– Det handlar om att staketen är feljordade och då går returströmmen den vägen. Men eftersom felen är åtgärdade nu, så det blir ingen åtgärd från vår sida. Däremot får vi se om vi ska öppna tillsyn när det gäller att det tog så lång tid, säger Elsäkerhetsverkets överinspektör Johan Lidbaum till Sekotidningen.

 Läs mer: Här är elprylarna som orsakar bränder