Logga in

Elbranschen höjer rösten

Publicerad
20 apr 2018, 15:29

Sedan sju år samarbetar hela elbranschen i projektet Elrätt. Nu tar arbetet en ny riktning.

Projektet Elrätt ska inspirera och visa möjligheterna med smart elteknik. Det är det gemensamma mål som Installatörsföretagen, Sveriges Elgrossister SEG och Elrätt Leverantörerna står bakom.

Vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?

Med olika medel har man jobbat för att få ut ny teknik på marknaden – eller gammal teknik i ny användning. Främst har man velat nå elinstallatörer, som sedan ska sprida tekniken vidare till kunderna.

Han installerade 3 000 Plejd-produkter

Ett sätt har varit webbutbildningar och den så kallade idébanken på webben.

– Vi kan gemensamt sälja samhällsnytta, inte en specifik vara eller produkt.

Joakim Forsmark, Nordenchef, Rexel

Joakim Forsmark.Anslutna företag har också kunnat använda medlemskapet som ett kvalitetsmärke.

Men nu är det dags att ta nästa steg – och göra elbranschens gemensamma röst hörd i fler sammanhang.

Mer om ny teknik: Stirlingmotor fixar elen i hemmet

– Elrätt är ett bra forum som gör att vi kan tala med en röst. Vi kan gemensamt sälja samhällsnytta, inte en specifik vara eller produkt, säger Joakim Forsmark, Nordenchef för grossisten Rexel och en i Elrätts styrgrupp.

Miljö och hållbarhet är en fråga som redan finns på den politiska dagordningen. Och det är kring den frågan som Elrätt ska positionera elbranschen.

– Tillsammans har vi lösningarna, vi har något att berätta om vi bara får dom att lyssna. Det behövs ny installationsteknik för att vi ska klara klimatmålen, säger Joakim Forsmark.

För att nå politiker och beslutsfattare har Elrätt tagit hjälp av en PR-byrå som ska hjälpa till att ge få elbranschen att höras och synas mer.