Logga in

Brister i solcellsinstallationer – takläggare granskas

Publicerad
4 apr 2018, 09:01
| Uppdaterad
24 feb 2021

Takläggare som säljer solceller hamnar under Elsäkerhetsverkets lupp i vår. Bakgrunden är att många solcellsinstallationer brister i elsäkerhet.

Alla elinstallationer i solcellsanläggningar ska utföras av företag som är registrerade hos Elsäkerhetsverket. Och företaget ska vara registrerat med korrekt verksamhetstyp: elproduktionsanläggningar.

Läs mer: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Men Elsäkerhetsverket har fått ett antal indikationer om att det finns nya spelare på solcellsmarknaden som inte säkerställer att elinstallationsarbetet utförs av ett korrekt registrerat företag. Takläggare är en sådan yrkesgrupp. De är vana vid att jobba på tak, och flera takläggarföretag har börjat sälja solceller utan att finnas med i Elsäkerhetsverkets register.

Några av dem har myndigheten ringt upp. Det har då visat sig att takläggarföretaget anlitar behöriga elinstallationsföretag för eljobben, helt enligt reglerna. Frågan är om det gäller alla.

Läs mer: Alla Åkes solceller blev stulna – igen

– Vi har inte öppnat tillsyn ännu, och jag kan därför inte säga om det här är ett problem eller inte. Men det är helt klart ett område som vi kommer att titta mer på. Vi har förstärkt verksamheten med två personer och ska beta av de indikationer vi har fått in, säger Anders Richert, som är avdelningschef och teknisk direktör på Elsäkerhetsverket.

Under våren kommer myndigheten att titta närmare på företag som säljer solceller till privatpersoner. Man kommer att göra stickprov både hos takläggare och hos företag som enbart är registrerade under verksamhetstypen kabelförläggning. Dessa får inte heller installera solceller.

Att felaktiga solcellsinstallationer är vanligt varnade Länsförsäkringar för härom veckan. Hela fyra av fem solcellsinstallationer har brister när försäkringsbolaget gör besiktningar.

Ofta är det kabelförläggningen före växelriktaren som får bakläxa. DC-kablarna kan exempelvis sakna skydd mot gnagare, varna dragna över vassa plåtkanter eller klämda mellan takpannor.

– Ingen utbildad installatör skulle göra sådana kabelförläggningar. Men solcellsbranschen har blivit ett Klondyke, sade Ola Carlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne, i en tidigare intervju med Elinstallatören.

Fakta: Solceller ökar snabbt

  • Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med drygt 52 procent mellan 2016 och 2017. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
  • I Sverige installerades det cirka 5 300 nätanslutna solcellsanläggningar under 2017.
  • Totala antalet anläggningar uppgår till 15 300 och den totala installerade effekten uppgår till 231 megawatt.