Logga in

Brandrisk – eller inte?!

Publicerad
5 apr 2018, 09:55

Kommer spisens elektronik att brinna upp när stickkontakten sätts i uttaget? Elinstallatörens expertkommentatorn ger besked. 

Att hålla isär 2-fas och 3-fas är en klassisk utmaning för elinstallatörer. Vid inkoppling av spisar gäller det att ha koll, eftersom de kan vara konstruerade för antingen 3-fas eller 2-fas.

Säg hej till vår nya expertkommentator!

Bilden på en stickpropp med tre stift, kopplad till en spis, har lett till en uppsjö kommentarer i Facebook-gruppen Elfel den senaste veckan. Används den blå ledaren rätt, eller riskerar spisens elektronik att överhettas när stickproppen kopplas till eluttaget?

”Det är tydligt att den som gjort installationen inte kollat så noga på stickproppen.”

Henric Hagberg, yrkeslärare i Falköping och Elinstallatörens nya expertkommentator.

Henric Hagberg.– Stickproppen är gjord för en spis med 3-fas, som inte ska ha någon nolla inkopplad. Problemet är att spisen/hällen på bilden är gjord för 230 Volt och SKA ha neutralledare inkopplad, alltså två faser plus nolla, säger Henric Hagberg, yrkeslärare i Falköping och Elinstallatörens nya expertkommentator.

Det som händer när den här stickproppen (som saknar stift för nollan) stoppas i uttaget är att en fas skickas på i anslutningen där nollan ska vara. Det gör att all elektronik i spisen får 400 Volt i stället för 230 Volt och riskerar att ”brinna upp”, enligt Henric Hagberg.

Såg du också el-missarna i TV4?

Varför det blir så många spekulationer kring inkopplingen har flera orsaker. Huvudproblemet är att det är fel stickpropp (Perilex) till den här spisen, menar Henric Hagberg. Men ledarnas färger bidrar också till förvirringen. Blå ledare används ofta till nollan, men det måste inte vara så.

”Vid all installation är det viktigt att tänka på att strömmen inte ser några färger.”

Henric Hagberg

– Det är tydligt att den som gjort installationen inte kollat så noga på stickproppen, utan kört på färgerna som hen är van vid. Och blivit lurad i tron att den blå är neutralledare när den i själva verket är en fas, säger Henric Hagberg.

Läs mer: Nyrenoverad villa full av elfel

– Vid all installation är det viktigt att tänka på att strömmen inte ser några färger, så det går aldrig att ta färger för givet. Enda färgen som är bestämd enligt lag är den grön-gula som alltid ska vara skyddsjord, tillägger han och rekommenderar läsning av Elinstallationsreglernas kapitel 514.3.Z3.

Läs mer: Därför brann elen till diskmaskinen

Om spisen varit gjord för 3-fas hade inkopplingen varit helt okej enligt standarden – med brun, svart och blå fasledare. Blå ledare får användas till fas om det inte finns någon neutralledare.