Logga in

Stirlingmotorn: ”Lika enkelt som att ansluta solceller”

Publicerad
14 mar 2018, 10:14
| Uppdaterad
24 feb 2021

Förutom el till villan fixar den varmvatten på upp till 80 grader. Och elproduktionen följer behovskurvan med smart styrning.

Gävleföretaget Inresol utvecklar energisystem som bygger på den gamla stirlingmotorn med drygt 200 år på nacken. Elinstallatörens artikel om tekniken som gör villaägaren självförsörjande  blev sajtens största klickfest någonsin.

Läs mer: Åtta saker du inte visste om stirlingmotorn för hemmabruk

Tidningen Ny Teknik har besökt  Ericssons gamla fabrik i Gävle där de gröna stirlingmotorerna byggs för hand. Monteringshallen beskrivs som ganska lugn, och produktionen är blygsam än så länge. Upp till 15 motorer tillverkas varje veckan. Men Inresol räknar med att verksamheten ska ta fart rejält när alla produktionstekniska bitar har fallit på plats. 

”Du ansluter den till elnätet, slår på strömbrytaren och så är du i gång. Det ska vara lika enkelt som att ansluta solceller,”
Stefan Mastonstråle, vd Inresol

Företagets lilla aggregat har en generator som levererar el. Stirlingmotorns kylning kan användas för att producera varmvatten med temperaturer på mellan 30 och 80 grader. Systemet kan anslutas i en villa på liknande sätt som en värmepanna eller värmepump.

– Du ansluter den till elnätet, slår på strömbrytaren och så är du i gång. Det ska vara lika enkelt som att ansluta solceller, säger Stefan Mastonstråle, som är vd på Inresol, till Ny Teknik.

Generatorn styrs digitalt och elproduktionen kan följa husets behovskurva.

Läs mer: Bränslecell i källaren: ”Nu är det vätgasdrift som gäller”

Den tvåcyl­ind­­­riga stirlingmotorn heter v2-6 och väger 56 kilo. Slagvolymen är på 1 052 kubikcentimeter och vridmomentet 40 till 110 Newtonmeter vid 600 till 1 200 varv per minut. Liksom alla stirlingmotorer drivs den av värme. Inresol har tagit fram en så kallad multi fuel-brännkammare, som kan matas med exempelvis pellets i en villa eller naturgas i en industritillämpning.

Förutom nyckelfärdiga system till kunder som vill ha el och värme vänder sig Inresol även till industrier med mycket spillvärme som kan användas för att generera el. Ståltillverkning, olje- och gasindustrin och sopförbränning är några exempel.

Läs mer: Stirlingmotorn fixar elen i hemmet

Den anrika stirlingtekniken har flera fördelar. Däribland hög verkningsgrad på låga varv och låg belastning. Underhållskostnaderna är låga eftersom förbränningen sker i en kammare utanför motorn.  Därmed kommer inga föroreningar in i cylind­rarna och motorn behöver varken luftfilter eller oljesmörjning. Säkerheten är ytterligare ett plus.

– Stirlingmotorn är en ganska snäll maskin. Temperaturen måste man förstås vara försiktig med, men den har inte samma typ av skade­risk som en explosionsmotor, kraftturbin eller vätgasanläggning. I princip är det som att ha en torr­smord kompressor i apparatrummet, säger Stefan Mastonstråle till Ny Teknik.

Strive Energy är nordisk distributör.

Läs mer: Så funkar huset utan sladd

Fakta: Stirlingmotorn drivs av värme

  • Stirlingmotorn uppfanns 1816 för att pumpa vatten ur gruvor i Skottland.
  • I motorns slutna system finns en gas som växelvis värms och kyls för att driva kolvarna. Värmen förvandlas därmed till rörelseenergi, som i sin tur omvandlas till elektricitet.
  • Värmen tillförs och bortförs vid konstant temperatur.
  • Värme kan i princip komma från vilken källa som helst, exempelvis något som förbränns.
  • Stirlingmotorn är vibrationsfri och har högre verkningsgrad jämfört med vanliga förbränningsmotorer. Men den är svårare att reglera och har högre tillverkningskostnad.
  • Kockums ubåtsmotorer är den mest kända tillämpningen i Sverige.