Logga in

Stirlingmotor fixar elen i hemmet

Publicerad
5 mar 2018, 10:19

Träpellets in – el ut. Stirlingmotorn från Gävle gör villaägaren självförsörjande på miljövänlig el.

Efter flera års utvecklingsarbete är Gävleföretaget Inresol på väg ut på marknaden med en pelletsdriven stirlingmotor, ett litet aggregat som ger både el och värme.

– Villaägare som installerar ett aggregat kan bli självförsörjande på miljövänlig el, och överskottselen kan matas ut på elnätet, säger SusAnne Mastonstråle, som är marknadsstrateg på företaget.

Läs mer: Vätgas producerad från solpaneler gör Hans-Olof självförsörjande på el hela vintern

Stirlingmotorer kan drivas av värme från i princip vilken källa som helst, exempelvis förbränning av träpellets, flis, biodiesel eller -gas. Tekniken har använts länge i industriella sammanhang, och sådana arbetar Inresol också med. Aggregat för hemmabruk är däremot en nyhet.

”Villaägare som installerar ett aggregat kan bli självförsörjande på miljövänlig el.”
SusAnne Mastonstråle, marknadsstrateg på Inresol

Inresols nyckelfärdiga kraftvärmeverk för villor har en brännkammare och en tvåcylindrig stirlingmotor i en ram. Måtten är cirka 1 * 1 * 0,5 meter och vikten runt 150 kg, vilket är betydligt nättare än traditionella stirlingsystem. Effekten är cirka 5 kilowatt om bränslet är träpellets.

Läs mer: Bränslecell i källaren – nu är det vätgasdrift som gäller

Önskas mer kraft kan flera motorer seriekopplas, något som kan vara intressant för lantbruk, hotell, kontor, fabriker och flerbostadshus i framtiden. Upp till 36 motorer får plats i en 40 fots container

Stirlingmotorerna tillverkas i Ericssons tidigare fabrik i Gävle. Ett 60-tal test- och demoexemplar producerades under fjolåret, enligt företaget. I slutet av sommaren ska volymleveranserna till kunder starta. Målet är att under 2018 skapa en produktionskapacitet på upp till 250 motorer per månad.

Läs mer: Skippar elnätet – med bränsleceller i källaren

Inresol har flera patent och patentansökningar som rör stirlingmotorns konstruktion. Ett annat patent rör växelriktaren som omvandlar den producerade likströmmen till växelström. En finess är att den kan leverera växelström till bostaden även om det allmänna elnätet havererar.  Villan går då över till ödrift. Samma växelriktare kan även kopplas till en solcellsanläggning och batterilager, om så önskas.

– Det förenklar installationen och gör systemet lättare att drifta, säger vd Stefan Larsson-Mastonstråle.

Läs mer: Så funkar huset utan sladd

Distributör i Norden är Strive Energy, som har börjat bygga upp ett återförsäljarnät. Underhållskostnaderna ska vara låga. Förbränningen sker i en kammare utanför motorn, som varken behöver luftfilter eller oljesmörjning.

Förutom villor siktar Inresol på en rad andra marknader med sina stirlingmotorer.  Kundprojekt pågår bland annat inom stålindustrin, hotell- och bostadsbranschen, elbilsladdning samt olje- och gasindustrin, enligt Stefan Larsson-Mastonstråle.

 Fakta: Stirlingmotorn drivs av värme

  • Stirlingmotorn uppfanns 1816 för att pumpa vatten ur gruvor i Skottland.
  • I motorns slutna system finns en gas som växelvis värms och kyls för att driva kolvarna. Värmen förvandlas därmed till rörelseenergi, som i sin tur omvandlas till elektricitet.
  • Värme kan i princip komma från vilken källa som helst, exempelvis något som förbränns.
  • Stirlingmotorn är vibrationsfri och har högre verkningsgrad jämfört med vanliga förbränningsmotorer. Men den är svårare att reglera och har högre tillverkningskostnad.
  • Kockums ubåtsmotorer är den mest kända tillämpningen i Sverige.