Logga in

Så mycket sänker felaktig installation försäkringen

Publicerad
16 feb 2018, 11:42

PRESSMEDDELANDE Bränder i samband med hemladdning diskuteras flitigt i Norge och i Sverige utreder Elsäkerhetsverket riskerna. Nu varnar energiföretaget Fortum och Konsumenternas försäkringsbyrå för riskerna med att ladda i det vanliga eluttaget istället för att installera en godkänd hemladdningsbox. Förutom risken för brand är det osäkert om hemförsäkringen täcker skadorna.

Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar, förra året ökade antalet laddbara bilar med 40 procent. Norge har kommit längre och där finns redan 210 000 bilar som helt eller delvis drivs av el och bara under 2017 registrerades 42 819 nya elbilar. I Sverige införs i år ett ladda hemma-bidrag och ett bonus malus-system som regeringen hoppas ska öka elfordonsförsäljningen.

Läs mer: ”De flesta elfordon borde inte få anslutas till nätet” 

”I försäkringsvillkoren finns ofta aktsamhetskrav som anger att elektriska installationer ska vara fackmannamässigt monterade. Utan en korrekt installerad laddbox finns en risk att ersättningen sänks, ibland med så mycket som 50 procent. Det kan innebära stora ekonomiska förluster om huset tar eld på grund av en av en onödig kabelbrand.”

Peter Stark, försäkringsjurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

 

Läs mer: Så klarar nätet en miljon elbilar

Bland det viktigaste inför elbilsköpet är möjligheterna till hemladdning, det svarar drygt 9 av 10 svenskar i en nyligen genomförd opinionsundersökning av Novus och Kantar TNS i Sverige, Norge och Finland. I Norge får numera en bostadsrättförening inte neka boende elbilsladdning utan saklig grund och man får inte heller ladda från vanlig uttag i gemensamma garage säger Sofia Kjellqvist, produktansvarig för hemladdning på Fortum.

Läs mer: Lyktstolpen laddar elbilen – och installationen går snabbt

Det norska beslutet att förbjuda laddning från vanligt uttag har växt fram därför att det är förenat med risker om det utförs på fel sätt. Bränder i samband med hemladdning av elbilar har länge diskuterats i Norge och här i Sverige har Elsäkerhetsverket har nyligen tillsatt en utredning för att bland annat undersöka riskerna med hemladdning.

– I takt med att antalet bilar blir fler i Sverige kommer detta även bli en fråga här. Vi vet att det finns många som stoppar in sladden i vanliga ladduttag, något som riskerar att orsaka allvarliga kabelbränder eftersom kablarna inte är dimensionerade för så höga effekter under längre tid. Det är viktigt att man har en korrekt installerad och godkänd laddbox, säger Sofia Kjellqvist.

Uppstår en kabelbrand utan korrekt installerad laddbox riskerar försäkringen dessutom att bli ogiltig. Att anpassa eluttagen till elbilsladdning är alltså något som även försäkringsbranschen vill få fler att uppmärksamma.

Läs mer: 5 saker som Elinstallationsreglerna säger om laddinfrastruktur

– I försäkringsvillkoren finns ofta aktsamhetskrav som anger att elektriska installationer ska vara fackmannamässigt monterade. Utan en korrekt installerad laddbox finns en risk att ersättningen sänks, ibland med så mycket som 50 procent. Det kan innebära stora ekonomiska förluster om huset tar eld på grund av en av en onödig kabelbrand, säger Peter Stark, försäkringsjurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.