Logga in

Installationsprofessorn varnar för solcells-bubbla

Publicerad
28 feb 2018, 08:07

Massor av nya aktörer ger sig in i solbranschen – som växer för snabbt.  Jan-Olof Dalenbäck, som sitter i Svensk Solenergis styrelse, varnar för en sol-bubbla. 

Solelsbranschen har vuxit med omkring 60 procent om året under 2016 och 2017. Alldeles för snabbt, tycker Jan-Olof Dalenbäck till Hallands Nyheter.

Han är professor i installationsteknik samt arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och sitter även i styrelsen för branschorganisationen Svensk Solenergi, 

Läs mer: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

– Det är en alltför kraftigt tillväxt för vad någon bransch klarar av. Det blir många nya aktörer på kort tid och risken är att det går ut över kvaliteten på arbetet, säger han till Hallands Nyheter. 

 ”Det blir många nya aktörer på kort tid och risken är att det går ut över kvaliteten på arbetet.”
Chalmersprofessor Jan-Olof Dalenbäck

Generösa subventioner för solenergi eldar på intresset och riskerar att leda till en bubbla, anser Jan-Olof Dalenbäck. Han poängterar att han är positiv till solenergins möjligheter. Men när tillväxten blir för snabb kan utvecklingen bli densamma som i andra europeiska länder där liknande stödsystem har införts.

– Branschen växer först kraftigt. Men förr eller senare så måste subventionerna plockas bort, och då kraschar marknaden med ett stort antal konkurser som följd. Efter en sådan krasch kan det ta lång tid för marknaden att återhämta sig och för företagen att våga satsa igen. Förtroendet för myndigheterna blir också skadat om systemet upplevs som oförutsägbart, säger han till Hallands Nyheter. 
Därför efterlyser han mer långsiktiga regler och en försiktig avveckling av subventionerna. 

Läs mer: Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

– Men det får inte ske abrupt, utan man får trappa ned stödet så att marknaden hinner anpassa sig. Med alltför generösa subventioner så riskerar priserna att stanna kvar på en för hög nivå. Om man trappar ned subventionerna på ett genomtänkt sätt kommer priserna också att sjunka, tror Jan-Olof Dalenbäck.