Logga in

Betongborren hamnade rakt in i elcentral

Publicerad
22 feb 2018, 10:09

Vatteninträngningar har skett 23 gånger i etapp 2 av kulturhuset Gummifabriken i Värnamo, det rapporterar Värnamo Nyheter som listar alla felen i en artikel idag.

Fallet i ingressen ovan handlade om en elcentral som färdigställts i etapp 1 av bygget och som förstördes i etapp två när en byggarbetare borrade sönder centralen i etapp 2. Problemet med vatteninträngningar under byggtiden har handlat om sprinklersystem som läckt, slangar som gått sönder och regnvatten som trängt in från utsidan. Inte bara elcentraler utan också datorer har vattenskadats under bytgget av etapp 2.

Problemen har avlöst varandra under bygget av Gummifabriken i Värnamo. Bravidas installatörer lämnade bygget i protest i december 2016. Det fick avdelningschef Åke Forsberg att ge en ovanlig inblick i underentreprenörens tankar när Bravida kom tillbaka till bygget 12 dagar senare. 

Värnamo Nyheter (betallänk) har gått igenom samtliga 35 byggmötesprotokoll från avstämningarna mellan beställaren och Tage & Söner. Bland många olika fel fanns flera som rör elinstallation. En elektriker drabbades av strömgenomgång vid arbete på en solcellsanläggning för att en åskledare inte var jordad och nödbelysning som inte fungerat på grund av vattenläckage i en elcentral.

Det kommunala bolaget VKIAB som äger Gummifabriken bröt kontraktet med Tage & Söner i oktober 2017.

Läs mer: ”Ta upp din knutna näve och peka ut riktningen ”