Logga in

Armaturbyte 72 meter upp i 11 minusgrader

Publicerad
26 jan 2018, 06:00

Lennart Nilssons bild i Inget elfel, men… har i skrivande stund 145 välförtjänta gillamarkeringar. Elinstallatören tog ett snack med fältteknikern som alltid tar med kameran på hinderljusbytet.

Lennart Nilsson är tv-teleteknikern som jobbar extra med hinderljusbyten med Umeå som bas. I Facebookgruppen “Inget elfel, men…” lade han upp en bild av en armatur som tagit en hel del stryk. Han skrev en sardonisk kommentar om varför slikt alltid händer på fredagar, och att han var tvungen att klättra ner, gå 2 kilometer på snöskor och köra 8 mil för att planera om jobbet. Så varför, undrar vi på Elinstallatören, hade han inte med sig armaturen upp?

– I 29 fall av 30 handlar det om att byta lampa. Därför har man inte med sig reservdelar upp, det är rätt jävliga förhållanden nu och man vill helst undvika ett armaturbyte om man kan.

”Det här är inte så högt, bara 72 meter”

Förhållandena är alltså att det är som ett värre konditionspass att ta sig till masten, att man måste klättra upp med 10-15 kilo utrustning och sedan utföra bytet i 11 minusgrader och att varenda pinal måste vara fastbunden.

– Det är inte läge att klättra ner för att du inte hade rätt skruvmejsel med dig och tappar du en mutter så ser du den aldrig igen.

Eftersom masterna har två hinderljus finns det tid att invänta reservdelar men i det här fallet tror Lennart att det blir ett armaturbyte. Då blir det också byte från halogen till led.

– Jag åker inte ut en gång till utan armatur.

Vad var det som hade hänt?

– Det är svårt att säga. Normalt håller lampan borta snön och det är torrt och fint. Men det var någon i tråden i Facebookgruppen som föreslog att det kan vara en frostsprängning i plasten i lampkåpan efter att lampan slocknat.

Hur är det att jobba högt uppe?

– Det här är inte så högt, bara 72 meter. Som högst är vi uppe på 120 meter. Man är säkrad med en söll-skena som är en smart glidskena med hake som säkrar en på väg upp. Och när man stannar till säkrar man sig själv med stödlinor. Följer man restriktionerna går det inte att falla ner. Men man får inte vara höjdrädd.

Det var en snygg bild!

– Tack, jag tagit några tusen bilder under åren och lagt upp på Instagram och dayviews.