Logga in

“Man kan inte uttrycka sig på det här viset”

Publicerad
8 nov 2017, 08:43

Läraren på Dragonskolan sa till Pauline Holm att praktik inte är nödvändigt, hon som tjej skulle ändå inte få jobb. Rektor på elprogrammet som utförde utbildningen säger att händelsen borde ha utretts av Komvux.

Pauline Holm gick 2013 elprogrammet på Komvux i Umeå. Utbildningen var förlagd till Dragonskolan vars lärare och lokaler användes för utbildningen.

– Det här är inte en gymnasieelev. Vi har genomfört utbildningen med den här gruppen men det finns ingen dokumentation om den här händelsen hos oss och om det skulle finnas så finns den på Komvux, säger Sten Persson som är rektor på el- och energiprogrammet på Dragonskolan sedan 2014.

 

Pauline Holm: ”Det blev en oro – är jag inte välkommen?”

Det var när Pauline Holm ville veta datumen för praktikperioden som läraren sa till henne att praktik inte var nödvändigt för henne eftersom hon ändå inte skulle få jobb som tjej. Läraren stod också på sig när Pauline Holm ifrågasatte uttalandet.

Det hände på en Komvuxutbildning men det var en lärare anställd hos er som uttryckte den här åsikten?

– Det är riktigt. Det är vår lärare som utfört utbildningen. Det här är en händelse som inträffade för fyra år sedan när jag inte var rektor. Men som nuvarande rektor kan jag säga att det här inte är ett okej beteende. Det strider mot vår värdegrund och man kan inte uttrycka sig på det här viset, säger Sten Persson.

El- och energiprogrammet har en kraftig överrepresentation av killar, nationellt. Läsåret 2014/2015 var bara fyra procent av de sökande till programmet tjejer, sett till hela riket. För en klass på Dragonskolan innebär det att det varierar mellan 1, 2, 3 tjejer per årskull. Årets klass har 5 tjejer men det är ovanligt många. Sten Persson säger att lärarens uttalande om att tjejerna har svårt att få jobb inte stämmer med hans erfarenhet.

– Jag har inte sett att det skulle vara något problem för tjejerna att få jobb, snarare tvärtom, säger Sten Persson.